Kostea keli kuuluu monessa vuodenkierron vaiheessa Suomen ilmastoon. Liiallinen kosteus voi olla ajoittaista tai pitempiaikainen ongelma varsinkin peruslämpöä vailla olevissa kohteissa. Talousrakennukset, kesämökit, matkailuajoneuvot, talviseisonnassa olevat autot ja talviteloilla olevat veneet ovat kosteudelle alttiina.

Markkinoilla on koneellisia keinoja poistaa kosteutta, mutta ne eivät sovi kaikkien käyttöön. Saunamökin nurkkaan ei ehkä haluta jättää konetta hurisemaan. Kosteudenpoistaja voikin olla yksinkertaisesti vain rasia, joka on täytetty hygroskooppisella eli ilmasta kosteutta eli vesihöyryä imevällä aineella.
Kalsiumkloridi eli tutummin tiesuola on edullinen ja tarkoitukseen hyvin sopiva aine. Kalsiumkloridin kidevedellinen muoto (CaCl2•6H2O) muodostaa kiteitä, kidevedetön (CaCl2) pysyy jauheena. Molemmat muodot liukenevat veteen helposti.
Kalsiumkloridi on erittäin vetistyvä aine eli se imee ilmasta niin paljon kosteutta, että liukenee lopulta kosteudesta tiivistyneeseen veteen. Se siis muuttuu kiinteästä olomuodosta liuosmuotoon. Kosteudenpoistorasioissa kalsiumkloridi on pakattu usein kuitukangaspussiin, ja tiivistynyt kosteus valuu rasian alaosaan.
Mitattava vedenimukyky
Erilaisten kemiallisten aineiden keskellä sekä tietoisesti valiten että tahtomattaan elävä nykyihminen haluaa tietää tarkoin, millä tavalla käytännössä toimivia aineita kotiinsa kiikuttaa. Tiehallinto on tutkinut tarkoin kalsiumkloridin ominaisuuksia, sillä aineen ominaisuudet ovat käteviä myös liukkaudentorjunnassa. (Lähde:http://alk.tiehallinto.fi/julkaisut/pdf/3201014-vkalsiumkloridin_sivuvaik.pdf) Tutkimuksesta käy ilmi kalsiumkloridin esimerkiksi toimintateho lukuina. Kosteudenpoistajien tuoteselostuksissa ei ole tietoa asiasta.
Julkaisun graafit kertovat, että kun ilman suhteellinen kosteus on 40 %, yksi kilo kidevedetöntaä kalsiumkloridia sitoo itseensä noin 1,4 kg vettä. Kun kosteuspitoisuus kasvaa, kasvaa myös kalsiumkloridin sitoman veden määrä. Kosteuspitoisuuden ollessa 95 %, yksi kilo kalsiumkloridia sitoo noin 17,3 kg vettä. Tiesuola ärsyttää ihoa ja silmiä, joten ne on hyvä suojata roiskeilta.
Monipuolisten ominaisuuksien johdosta kalsiumkloridia käytetään monissa muissakin teollisuuden sovellutuksissa. Liukkaudentorjunnan ja kosteudenpoiston lisäksi sitä hyödynnetään esimerkiksi rakennus- ja muoviteollisuudessa sekä elintarvikkeiden lisäaineena.
Kalsiumkloridia kalliimpi kosteutta imevä aine on silikageeli. Yksi karavaanarien käyttämistä kotikonsteista kosteudenpoistoon on sukkahousun punttiin pakattu kissanhiekka. Usein vain unohtuu mainita, että mikä tahansa kissanhiekka ei toimi, vain silikageeliä sisältävä merkki kelpaa. Toinen kikkakakkonen on viedä vaunuun pari ämpärillistä merisuolaa. Natriumkloridin kyky imeä ilmasta kosteutta ei kuitenkaan ole samaa luokkaa kuin kalsiumkloridin.
Kosteudenpoistajat kokeiluun
Saimme maahantuojilta kokeiltavaksi eri mallisia tuotteita hintaluokassa alle 20 euroa. Osa toimi melko samalla periaatteella: Muovisen kotelon tai pussin sisään asetetaan kalsiumkloridipussi, jonka alla on kaukalo, allas tai osasto kuivausprosessissa muodostuvan liuoksen keräämiseen.
Saman tyyppisiä laitteita on kokeilussa olleiden lisäksi muitakin markkinoilla, esimerkiksi Clas Ohlsonilla, Biltemassa, Motonetissa, Hong Kongissa ja muissa vastaavan tuotevalikoiman liikkeissä. Erikoistarkoituksiin kosteudenpoistotuotteita voi löytyä vaikkapa aseliikkeistä. Omatoiminen voi rakentaa suuren kosteudenpoistajan ostamalla säkillisen vaikuttavaa ainetta rautakaupasta.
Humydry Mini – pieni ja värikäs ilmanraikastaja-kosteudenpoistaja tuoksuu jasmiinilta, sitruunalta tai omenalta. Sen luvataan toimivan kaksi kuukautta pienessä tilassa, kuten pesu- ja suihkuhuone, kuivaushuone, vaatekaappi ja keittiökomero. Laite on kokeilluista yksinkertaisin käyttää: suojakansi pois ja kaappiin.
Yksinkertaisuuden vastapainoksi laitteen huolto jäi mysteeriksi. Ohjeen mukaan valunut vesi pitää huuhdella pois tahrojen ja vaurioiden estämiseksi, mutta eikö vesi siis pysykään rasian sisällä? Myös kosteutta imevä aine jäi tuntemattomaksi, paketissa mainitaan vain hajusteen ainesosat: jasmiinilla alfa-heksyylikanelialdehydi, sitruunalla sitronellaali, geranioli ja sitronelloli sekä omenalla heksyylisalisylaatti.
Humydry Compact 450 g ja Magnum 1 kg – nämä kosteudenpoistajat ovat yksinkertaisia ja siistejä valko-harmaita laatikoita. Niiden luvataan toimivan tehtävässään kuukausien ajan kesämökeillä, varastoissa, saunoissa ja pesutiloissa. 450 gramman pitäisi riittää 35 kuution tiloihin ja kilon version aina sataan kuutioon asti. Aineista ei ole muuta mainintaa kuin varoitus kalsiumkloridista.
Varsinkin pienemmä käyttöohje on epämääräinen: poistetaanko täyttöpakkauksen säilytyspussi kokonaan vai ei? Asian ratkaisi lopulta se, että pusseineen aine ei mahtunut sille tarkoitettuun paikkaan laitteen yläosassa. Magnumissa on laatikon koosta johtuen enemmän tilaa ohjeille ja myös kuivausperiaatteen selityksille.
Laitteet on kuitenkin helppo ottaa käyttöön, ne ovat painavia ja vakaan muotoisia, eivätkä heilahda nurin helposti. Ne on hajuttomia, siistejä ja neutraalin näköisiä. Kansi on helposti huuhdeltava, mikä on kuukausien käytössä siisteyden kannalta tärkeää.
AbsoDry mallit 1×450, 450, 1350 – tuotteet muistuttavat toimintaperiaatteeltaan edellisiä, mutta muotoilu on erilainen. Kestoksi luvataan 1-3 kuukautta riippuen kosteudesta ja lämpötilasta, pienemmät laitteet riittävät 35 kuutiometrin tilaan. Käyttöohjeen käännösongelmista huolimatta toiminta tulee selkeästi esille varsinkin, kun tilan vähyyttä on korjattu erillisellä esitteellä. 1×450 laitteen käyttöohje on kuvana, mutta kuva on pieni ja mustavalkoinen. Huononäköinen henkilö saattaisi avata myös kuivausainepussin. 450-mallin sarjakuva on yksikäsitteisempi.
Siniset tuotteet ovat korkeita, hentoja ja hetkuvia, eikä kannessa ole mitään kiinnitystä. Yläpainoisen esineen sijoitus on tarkkaan mietittävä. Kokeilun kuluessa koira huiskaisi laitteen hännällä nurin, jolloin se hajosi kahteen osaan.
Toisaalta kapeat tuotteet saa sijoitettua johonkin rakoon, eikä niille tarvitse varata hyllytilaa. Malli 1350 on suurempi, ja siihen voi laittaa yhteensä 3 kappaletta 450 gramman pussia, jotka riittävät 35-100 kuution tilaan. Tehoa voidaan säätää laittamalla laitteeseen 1, 2 tai 3 pussia.
Humydry ’Hanging Bag’ – vaatekaappiin suunniteltu tuote. Periaate on sama kuin edellisissä ja myös kalsiumkloridipussi on sama 450-grammainen. Kosteudenpoistaja on yksinkertaisesti henkariin liitetty pussi. Ratkaisu on helppokäyttöinen, mutta pidempää käyttöä ajatellen tyhjennys, uudelleentäyttö ja varsinkin puhdistus voi olla hankalaa. Vihreä, läpinäkyvä pussi on raikkaan näköinen.
AbsoDry Portable 450 pyrkii samaan kuin henkarimalli, mutta pussin sijasta se on koottu kapeaan ja korkeaan kovamuoviseen laatikkoon. Ohjeen mukaan 450 gramman pussi kestää jopa 6 kuukautta 10 neliön kopissa.
Tuote on yksinkertainen ja tukeva. Se ripustetaan sopivaan paikkaan koukun tai hahlon avulla, mikä tuntuu kätevältä eikä vie hyllytilaa. Hyvää on myös suuri kosteustila, joka on syvällä laitteen alaosassa, hyvin läikkymiseltä turvassa. Oikea sarana olisi tehnyt laitteesta laadukkaamman, nyt sarana on lääkepurkin tapaan taitettua muovia.
Thomar Air Dry on tarkoitettu autoon, jossa kosteutta pyritään poistamaan huurtumisen ja ruostumisen estämiseksi. Sen käyttötapakin on hieman erilainen: kuivattamisen on tarkoitus olla kertakuivatus 2-4 kuukauden välein eikä jatkuva kosteuden poisto.
Pussi on monta kertaa käytettävä. Kun pussi on imenyt kosteuden, se otetaan sisälle ja annetaan kuivua. Tuotteen teho on ohjeen mukaan riippuvainen lämmöstä. Käyttöönotto on äärimmäisen yksinkertaista: muovisuojus auki ja oikein päin esille.
Tuote on siisti ja huomaamattoman tummanharmaa eli mikään ei estä kokeilemasta sitä myös näkösällä sisätiloissa. Vieras voi tosin luulla sitä tyynyksi, eikä sitä välttämättä kannata jättää koirien ulottuville.