Kosteusvaurioinen vuonna 2000 rakennettu talo kohtasi purkupäätöksen, kun siinä ilmeni aina vain lisää ongelmia. 

Epäilys kosteusvaurioista heräsi vuonna 2018, kun kuusihenkisen perheen lapset alkoivat sairastella ja perheen isällä alkoi olla astmaoireita.

”Pyysimme kotiin homekoirat, jotka löysivät kosteusvaurioita ja hometta sekä keittiöstä että kylpyhuoneesta. Aluksi ajattelimme, että remontoimme keittiön ja kylpyhuoneen ja laajennamme taloa. Haimme rakennusluvankin”, Oona Salomaa kertoo.

”Muutimme pois homevaurioisesta talosta vuokra-asuntoon keväällä 2019. Uskoimme, että selviäisimme isohkolla remontilla, mutta kun osa rakenteista purettiin, huomattiin laajoja kosteusvaurioita ja suuria halkeamia. Eristeitäkin puuttui monista paikoista.”

”Kylmän ullakon kosteusvauriot ja reikä katossa olivat viimeinen pisara. Päätimme, että kosteusvaurioinen talo puretaan kokonaan maan tasalle”, Oona Salomaa kertoo.

”Lähipiiri oli pitkään remontoimisen kannalla mutta lopulta he ymmärsivät, että näin oli paras.”

Kosteusvaurioinen talo purkuun

”Alun perin oli tarkoitus, että perustuksia hyödynnettäisiin uuden talon rakentamisessa, mutta se ei ollutkaan mahdollista”, Oona Salomaa kertoo.

Perustukset oli tehty huolimattomasti ja niistä puuttui raudoitus. Salaojaputket oli asennettu vain osittain. Rakennuspaikan alla osittaisella alueella seisoi vesi: talo oli kosteusvaurioinen.

”Seinien halkeamat johtuivat huolimattomasti tehdyistä perustuksista ja siitä, että talon alla on kalliota, savea ja hiekkaa.”

Vuonna 2000 rakennetussa talossa oli asunut ennen Salomaan perhettä kahdet muut asukkaat. Perhe muutti taloon vuonna 2011.

”Purkupäätöstä tehdessämme kysyimme lakimiehiltä ja vakuutusyhtiöiltä, olisiko mahdollista saada jostain korvauksia, koska vauriot olivat niin laajoja mutta mitään ei ollut tehtävissä.”

”Kun kaivinkone oli tilattu ja purkupäivä sovittu, tuntui että talon mukana lähtee osa itsestä. En voinut sillä hetkellä ajatellakaan mitään muuta kotia.”

Uuden kodin suunnittelu ja talopakettien tutkiminen ja vertaileminen auttoivat.

”Alkoi tuntua helpottavalta, kun jäljellä oli vain autotalli ja monttu. Kaikki huonosti tehty ja viallinen oli vihdoin pois.”

Uuden kodin seiniä alettiin pystyttää uuden maanvaraisen laattaperustuksen päälle marraskuussa 2021.

Talopakettivaihtoehtoihin perehdyttiin huolella

Talopakettien tutkimisen ja vertailun jälkeen perheen uudeksi kodiksi valikoitui puu-olkielementtitalo.

”Isäni talo rakennettiin vuonna 2001. Eristeenä käytettiin 30 x 40 x 80 sentin kokoisia ruisolkipaaleja ja talo savirapattiin sekä sisä- että ulkopuolelta. Talossa ei ole koskaan ollut kosteus- tai sisä–ilmaongelmia”, Oona Salomaa kertoo.

”Aänimaailma talon sisällä on pehmeä ja miellyttävä ja tunnelma rauhallinen.”

Perhe valitsi tarkkaan kaikki puu-olkielementtitalonsa rakennusmateriaalit. Tärkeintä heille on, että uusi koti on terve ja pitkäikäinen.

Rakentamiseen liittyvät lupaprosessit kestivät noin vuoden.

”Keskustelimme olkieristeistä, painovoimaisesta ilmanvaihdosta ja monista muista ratkaisuista kaupungin rakennuspuolen kanssa hyvässä yhteishengessä.”

Kun rakennusprojekti alkoi, purkamatta jätetty autotalli toimi rakentajien taukotilana ja rakennustarvikkeiden säilytyspaikkana.

Yläkerta on pienempi kuin alakerta

Uusi talo on suunniteltu kaikkien perheenjäsenten tarpeita ajatellen.

”Halusimme neljälle lapsellemme omat huoneet. Yhteiset tilat suunniteltiin mahdollisimman avariksi”, Oona Salomaa kertoo.

Talon alakerrassa on neliöitä puolet enemmän kuin yläkerrassa, joka varattiin kahden vanhemman lapsen käyttöön.

”Yläkertaan sijoitettiin kahden teinin huoneet sekä vaatehuone, suihku ja wc. Heillä on myös 12 neliön oleskelutila, jossa voi viettää aikaa kavereiden kanssa.”

Alakerrassa ovat kahden nuoremman lapsen huoneet, vanhempien makuuhuone, työhuone, olohuone ja keittiö. Asuinneliöitä talossa on yhteensä noin 220. Iso terassi on suojaisella pihan puolella luoteeseen päin.

Oona Salomaan mukaan lapsilla pitää olla tilaa temppuilla ja pelailla pallolla sekä sisällä että ulkona.

”He ovat aktiivisia akrobatian ja jalkapallon harrastajia.”

Keittiö ja olohuone ovat avointa tilaa. Perhe kerääntyy sinne takan läheisyyteen, kodin sydämeen, oleskelemaan, kokkailemaan ja tekemään läksyjä.

Painovoimainen ilmanvaihto

Uuden talon ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Ikkunanpuitteisiin on jo tehtaalla upotettu Tiivin Klik S-venttiili.

”Ilma kulkee puhtaista tiloista ns. likaisiin tiloihin päin, eli ikkunaventtiilit ovat oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa. Poistoilmaventtiileitä on WC- ja pesutiloissa, vaatehuoneessa ja keittiössä.Ikkunanpuitteisiin upotettavien venttiilien määrä lasketaan tapauskohtaisesti”, tuotepäällikkö Aku Ilola Tiiviltä kertoo.

”Raitista ilmaa tarvitaan venttiilien kautta noin 0,35 litraa sekunnissa/asuinneliö. Esimerkiksi 100 neliömetrin asuntoon tarvitaan 35 litraa ilmaa sekunnissa eli tarpeellinen määrä venttiileitä 100 neliön talossa voi olla laskennallisesti esimerkiksi 5–7 kappaletta.”

Todellinen ilmanvaihdon määrä vaihtelee painovoimaisen ilmanvaihdon rakenteen ja sääolosuhteiden mukaan. Laskentakaava auttaa suunnittelemaan riittävän määrän korvausilmareittejä.

Talon lämmityksestä huolehtivat maalämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys sekä takka. Ulkoseiniin asennetaan puupanelointi ja sisäseinät rakennetaan Fermacell-kuitukipsilevyistä, jotka savirapataan ja maalataan. Talolle tulee peltikatto. Siihen on helppo myöhemmin asentaa aurinkopaneelit.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 12/21.

Lue lisää:

Olkikerros eristää kesämökin seinät ja lattian