Iso moderni punavalkoinen omakotitalo vaasan asuntomessuilta

Koteja kaikille – Vaasan asuntomessut 2008

Vaasan Asuntomessualueen valinta 1970-luvulla rakennetun Suvilahti-lähiön kylkeen oli kaupungilta harkittu ja strategisesti onnistunut ratkaisu. Lähiöasukkaiden ikärakenteen muuttumisen seurauksena on myös asukasmäärä selvästi pudonnut ja peruspalvelut jääneet vajaalle käytölle. 130 messuasunnon valmistuminen saattaa nyt koko lähiöalueen uuteen nousuun.

”Asuntomessujen toteuttamisen pääasiallinen tavoite on esitellä asuntorakentamisen uusinta suuntausta, rakennus- ja rakenneratkaisuja, huonetila- ja sisustussuunnittelua sekä yleensä asumiseen liittyvän teknologian eri vaihtoehtoja”, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen projektijohtaja Pasi Hulkkonen esittelee.

Vaasan asuntomessualueen sijainti on ihanteellinen. Noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva alue tarjoaa sen tuleville asukkaille rauhallisen ja merellisen asuinympäristön ja viereinen Suvilahden asuinalue peruspalvelut. Messujen sijoittaminen Suvilahteen oli kaupungilta rohkea valinta. Asemakaava on monipuolinen ja selkeä eikä millään tavoin ristiriidassa kaupunkirakentamista kanssa.

”Messualueelle rakennettiin 20 omakotitaloa, 28 yhtiömuotoista pientaloa ja kolme kerrostaloa. Kerrostaloista yksi on rakennettu ns. loft-asunnoiksi, joissa kerroskorkeus on viisi metriä ja joissa kukin osakas on saanut jakaa välikatolla ja -seinillä oman tilansa mieleisekseen. Useimmat ovat jättäneet olohuoneen sisätilan joko kokonaan tai ainakin osittain viiden metrin korkuiseksi”, Hulkkonen kertoo.

”Omakotitalojen kohdalla vain kadunpuoleinen seinä on määrätty rakennettavaksi kadun varteen kiinni, muutoin tonttia on saanut käyttää lähes mielihalunsa mukaan, rakennusoikeuden puitteissa. Ulkoseinämateriaaliksi on hyväksytty puu, tiili, harkko tai kivi ja kaikkia näitä on myös käytetty. Pääosa taloista on taloteollisuuden toimittamia”, Hulkkonen toteaa.

Mukana ovat uusimmilla malleillaan Suomen suurimmat talovalmistajat mukaan lukien pohjalaiset toimittajat, joten nähtävää on varmasti kaikille kävijöille ja erilaisten talopakettien keskinäinen vertailu on helppoa.

Ekologinen  energia

”Asuntomessualue toimii esimerkkinä maailmanluokan energiatuotannon innovaatiolle. Sekä sähköä että lämpöä tuotetaan ja kulutetaan samalla alueella”, Hulkkonen kertoo.

”Lämmön lähteenä toimii merenpohjan maakerrostuma (sedimentti), joka poikkeuksellisen paljon sitoo itseensä auringon säteilemää energiaa. Sen lämpötila on talviaikaankin 3–4 metrin syvyydessä +8–9 C-astetta.”

Vaasalaiset energiayritykset kehittivät tämän energian hyödyntämisen ainutlaatuisen matalaenergiaverkon, jolla messutalot voidaan nyt lämmittää. Merenpohjaan upotettiin 26 kpl 300 metrin mittaista, kaksiosaista koaksiaaliputkea. Putkissa kiertävän alkoholipitoisen nesteen virratessa putken ulommassa osassa se sitoo sedimentin lämpöä itseensä ja kuljettaa sen lämpökeskuksen lämmönvaihtimille, josta neste jäähtyneenä palaa putken keskiosaa pitkin uudelle kierrokselle.

Järjestelmän rakennuttaja ja ylläpitäjä on Vaasan Ekolämpö Oy, jossa suurin osakas on kaupunki ja muina osakkaina Vaasan Sähkö ja KWH Pipe. Omakotitalon liittymismaksu matalaenergiaverkkoon on 1 500 € + alv ja yhtiön perimä käyttöoikeus maksaa 2,50 € +alv/m&³2;/vuosi. Käyttörajoitusta ei ole.

Toinen messualueen merkittävä ekoratkaisu on suljetun kaatopaikan synnyttämän metaanikaasun talteenotto ja sen käyttö. Kaatopaikalta kaasu johdetaan alueen New Energy -rakennukseen, jossa mikroturbiinilaitos ja polttokennoyksikkö tuottavat metaanista sähköä ja lämpöä alueen kaukolämpö- ja sähköverkkoon.

Lue asuntomessujen kohteista yksityiskohtaisemmin TM Rakennusmaailman numerosta 5E/08