Neljäsosa suomalaisista julkaisee lomakuviaan Facebookissa ja Instagramissa kodin ollessa tyhjillään. Murtovarkaat todennäköisesti kiittävät avusta.

Sosiaalisen median käyttäjiä varoitellaan julkaisemasta lomaltaan kuvia, jotka saattavat paljastaa asukkaiden olevan poissa kotoa. Pitkäkyntiset seuraavat erityisesti sometilejä, joiden yksityisyysasetukset sallivat tiedon ja kuvien leviämisen laajalle joukolle. Tihutöitä on entistä helpompi tehdä, kun tietää talon omistajien olevan kaukana rakennuksesta.

Verisure selvitti ihmisten lomakäyttäytymistä turvallisuuden näkökulmasta. Kysely paljasti, että neuvoista huolimatta 26 prosenttia aikuisista julkaisee lomakuvia sosiaalisessa mediassa kotinsa ollessa tyhjillään. Erityisen aktiivisia ovat 18–29-vuotiaat. He kertovat lomastaan reaaliaikaisesti ja usein juuri sometilin kautta.

Jäikö kahvinkeitin päälle?

Vaikka suomalaiset julkaisevat lomakuviaan huolettomasti, ovat he tarkkoja paloturvallisuuteen ja vesivuotoihin liittyvissä kysymyksissä. Liki 60 prosenttia vastanneista kertoo sulkevansa astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vesisulut vuodon estämiseksi. Myös sähkölaitteiden virtakaapelit irrotetaan pistokkeista varsin usein.

”Yllättävän monia henkilöitä stressaavat kodin turvallisuusasiat loman aikana. Yli puolet tutkimukseemme vastanneista miettii, jäikö kahvinkeitin päälle tai jokin muu sähkölaite toimimaan”, Verisurelta kerrotaan.

Yleisin stressin aihe on kahvinkeitin. Myös muut kodinkoneet kuten kylmälaitteet, viihde-elektroniikka ja esimerkiksi lieden mahdollinen päälle jääminen aiheuttavat sydämen tykytystä. Myös ulko-oven lukitseminen ja yleensä ovien sulkeminen mietityttävät ihmisiä sen jälkeen, kun lomalle on lähdetty.

Asuntomurto ja vesivuoto

Kyselyn mukaan vesivuoto on tyypillinen vahinko, joka vastanneille on sattunut heidän ollessa poissa kotoa. Osa kertoo myös kohdanneensa asuntomurron ja sen jäljet kotiin saavuttuaan. Mökkiviikonlopun aikana takaoven lasi on saatettu rikkoa ja sitä kautta on päästy asuntoon sisään. Perintökorut ovat voineet lähteä, työkalut hävitä, vaatekaapit myllätty ja vuodetekstiilit saattavat olla lattialla.

”Astianpesukoneen tiiviste oli hapertunut ja vettä oli vuotanut altaan alle jo hyvän aikaa. Vuodosta syntyi iso vesivahinko”, tutkimukseen osallistunut kertoo.

Tutkimukseen osallistui 1513 suomalaista ja sen toteutti YouGov Finland. Vastanneista 58 % sanoo sulkevansa pesukoneiden vesisulut ennen lomalle lähtöä, 56 % irrottaa sähkölaitteet verkosta, 37 % pyytää naapuria katsomaan asuntoaan ja jättää kodin avaimet hänelle, 32 % pyytää jotakuta keräämään postit ja pitämään kodin asutun näköisenä, 13 % vie arvoesineet piiloon ja jättää kotiin valon palamaan.