Kotiautimaatio yhdistää kodin viihdelaitteet sekä erilaiset sensorit ja turvalaitteet, lämmityksen ja valaistuksen yhdellä laitteella hallittavaksi kokonaisuudeksi. Talotehtaat ovat alkaneet tarjota rakennuttajille kokonaisuuksia, joihin älykodin toiminnot on suunniteltu valmiiksi.

Usein älykodin suunnittelussa liikkeelle lähdetään älykkäästä valaistuksesta ja lämmityksen ohjauksesta, mutta tuotteiden avulla voi toteuttaa myös täydellisen kotiautomaation.

”Kokonaisuuteen voidaan liittää myös kodin viihdelaitteet sekä erilaiset sensorit ja turvalaitteet. Paras energiatehokkuus saadaan aikaan, kun lämmityksen lisäksi myös ilmanvaihtoa voidaan optimoida käyttötarpeen ja säätilan mukaan”, kertoo Schneider Electricin tuotepäällikkö Pauli Kärnä.

Kun useita kodin laitteita saadaan tuotua yhden ohjauksen päähän, voidaan kotia hallita etänä älypuhelimella. Päälle unohtuneen valaituksen voi laittaa pois, tai ilmalämpöpumpun käynnistää viilentämään kotia kesäkuumalla jo muutama hetki ennen kuin itse saapuu kotiin.

Honkarakenteella valittavana kolme älykotipakettia

Myös talopakettivalmistajat ovat ryhtyneet tarjoamaan rakennuttajille kokonaisuuksia, joihin älykodin toiminnot on suunniteltu valmiiksi.

Honkarakenteella on kolme eritasoista älykotipakettia, jotka auttavat kuluttajia oikeiden valintojen tekemisessä. Valmiit paketit myös helpottavat yhteispeliä sähköalan ammattilaisten kanssa. Paketit on luotu Schneider Electricin ja Cozifyn yhteistyönä.

Nopeasti kasvavilla älykotimarkkinoilla on tarjolla monenlaisia kotiautomaatioon toteuttamiseen suunniteltuja ratkaisuja ja tuotteita on laidast laitaan. Ostajan kannattaa ottaa ennen henkintaa selvää, sopivatko eri laitteiden järjestelmät tekniikaltaan yhteen.

”Me käydämme avointa tekniikkaa, joka mahdollistaa valitun järjestelmän laajentamisen jälkikäteen myös muiden valmistajien tuotteilla”, Kärnä kertoo.

Avoimuuden ansiosta samaan ratkaisuun voidaan kustannustehokkaasti liittää tuhansia eri valmistajien laitteita.

Älykotiratkaisut sopivat sekä uudisrakentamiseen että remonttikohteisiin. Uudiskohteissa valinnanvaraa toiminnoille on enemmän, mutta kehittyneen teknologian ansiosta älykodin toiminnot voidaan toteuttaa edullisesti ja helposti sähköasentajan avulla myös jälkikäteen.

Asuntomessutalo Honka Huomen on älykoti

Älykotiratkaisuun pääsee tutustumaan elokuussa asuntomessuilla Tuusulassa. Honka Huomen -messutalon kotiautomaatioon on liitetty muun muassa valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto.

”Asuntomessutalossa automaatio ohjaa myös äänentoistolaitteita ja myöhemmin mahdollisesti aurinkopaneeleja sekä sähköauton latausta kysyntäjouston avulla”, Pauli Kärnä kertoo.

Asuntomessut järjestetään Tuusulassa 3.–30.8.2020.

Lue lisää:

Kohti älykkäämpää kotia: Taloautomaation hankkijan muistilista

TM Pikakoe: Älytermostaatti tuo säästöä sähkölaskuun

Taloautomaatiolla hyvää sisäilmaa ja säästöä energiankulutukseen