Kotitalousvähennyksen määrä ja korvausaste säilyvät vuonna 2021 viime vuoden tasolla. Työkustannuksia esimerkiksi kodin tai vapaa-ajan asunnon töistä voi vähentää verotuksessa edelleen 2 250 euroa vuodessa henkilöä kohden.

Kotitalousvähennys mahdollistaa verovähennyksen saamisen, kun teettää remontteja kodissa tai vapaa-ajanasunnolla. Kun ostaa työn yritykseltä, on mahdollista vähentää 40 prosenttia arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Jos palkkaa itse työntekijän, voi vähentää 15 prosenttia maksetusta palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Puolisot saavat vähentää vuosittain yhteensä 4 500 euroa. Omavastuuosuudet ovat sata euroa, eli puolisot saavat maksimivähennyksen yritykseltä ostetusta 11 750 euron työstä.

Vähennys myönnetään sille vuodelle, jolloin työn maksu on suoritettu ja verottajaa voi pyytää huomioimaan vähennyksen ansiotulojen veroprosentissa saman tien.

Sähköt ajan tasalle

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi kodin sähköistysten tarkistamiseen. Päivitetty sähköistys nostaa yleensä myös kiinteistön ja huoneiston arvoa.

”Lähtökohta on, että sähkön käyttö on turvallista niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Ammattilainen on syytä kutsua tarkastamaan sähköistykset, jos jotain häiriöitä havaitaan, kehottaa tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULista. STULin Löydä sähkömies -palvelusta voi etsiä lähialueen sähköyrittäjät.

”Oireita sähköistyksen korjaustarpeista voivat olla esimerkiksi toistuvasti palavat sulakkeet, liiallinen määrä jatkojohtoja, pistorasioissa tai valokatkaisijoissa olevat kuumenemisen aiheuttamat tummentumat tai esimerkiksi se, että valot värisevät ja särisevät”, kertoo Kauppila.

Tietoa kotitalousvähennyksestä saa verohallinnon sivuilta.