Kotitalousvähennys on järkevä tapa pienentää kodin remonttikustannuksia. Kotitalousvähennykseen tulevat muutokset eivät koske tavanomaisia kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia remonttitöitä.

Kotitalousvähennystä koskevat muutokset eivät ulotu remonttitöihin. Kaksivuotisessa kokeilussa kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön vähennyskelpoista enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosentti nostetaan 40 prosentista 60 prosenttiin.

Lämmitystapamuutoksia tuetaan öljylämmityksestä luopumisen osalta korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia kuten edellä kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön kohdalla. Muutos on väliaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–2027.

Kotitalousvähennys remonttiin

Verovähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa kodin sekä vapaa-ajan asunnon remonttien työn osuudesta, ei esimerkiksi matkakuluista tai materiaaleista. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä yhdeltä veronmaksajalta vuonna 2021 on 2 250 euroa. Summa voi koostua erilaisista kustannuksista tai esimerkiksi ainoastaan remonttitöistä.

Vähennyksessä huomioidaan 100 euron omavastuuosuus. Kahden hengen taloudessa vähennystä ei kannata jakaa puolisoiden kesken, mikäli työn osuus remontista jää alle 2 250 euron, koska silloin omavastuuosuus peritään molemmilta.

Esimerkikki kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvasta remonttityöstä on kattoremontti. Työn osuus on pääsääntöisesti niin merkittävä osa laskun loppusummasta, että kahden hengen kotitalouteen palautuu suurin mahdollinen verohyöty, 4 500 euroa. Monet rakennusalan yritykset ovat ottaneet asiakseen kannustaa asiakkaitaan kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen.

”Olemme ottaneet linjan, että pääsääntöisesti kattokaupan yhteydessä laskemme kotitalousvähennyksen osuuden asiakkaalle valmiiksi ja kehotamme asiakkaita ilmoittamaan verottajalle vähennyksen”, sanoo Vesivekin toimitusjohtaja Jari Lehtola.

Näin käytät kotitalousvähennystä

Remonttia tarjoavan yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Yrityksestä kannattaa pyytää rekisteriä koskeva todistus ennen työn tilaamista tai asian voi tarkistaa itse YTJ:n internetsivulta.

Kotitalousvähennys haetaan siten, että maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut ilmoitetaan verottajalle internetitse Omaverossa tai postitse lomakkeella 14A (kotitalousvähennys yritykselle maksetusta työkorvauksesta).

Veroedun voi hyödyntää heti ja hakea kuluvan vuoden ennakonpidätysprosentin alentamista verokorttiin kotitalousvähennyksen perusteella. Toinen vaihtoehto on, että kotitalousvähennys pienentää maksetun veron lopullista määrää ja saapuu takaisin kotiin veronpalautuksina tai pienempinä jäännösveroina.

On tärkeää tarkistaa, että kotitalousvähennys on siirtynyt varsinaiselle veroilmoitukselle. Vähennys myönnetään yleensä sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu.
Jos vähennys unohtuu, kotitalousvähennys on kuitenkin mahdollista hakea myös takautuvasti. Verotoimistoa voi pyytää tekemään oikaisun verotukseen ja huomioimaan kotitalousvähennyksen jopa kolmen vuoden takaa.

Kattoremonteissa käytettävien materiaalien maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet, ja suunta näyttää säilyvän samana. Kattoremontin voi hyvin tehdä myös talviaikaan.

”Kotitalousvähennys on kuluttajan etu, jolla edistetään työllisyyttä ja saadaan euroja pyörimään kotimaassa. Sen mahdollisuudet ja merkitys pitkäjänteisessä kiinteistöjen kunnossapidossa olisi hyvä tiedostaa”, sanoo Jari Lehtola.

Lue lisää:

Talvinen kattoremontti

Remonttipäätös pitkän harkinnan jälkeen: Öljylämmitys vaihtui ilma-vesilämpöpumppuun