Kotitalousvähennykseen oikeuttavan remontin voi tehdä ennakkorekisterissä oleva ja Y-tunnuksen omaava yritys. Työn voi teettää myös yksityisellä henkilöllä verokirjan kautta. Esimerkiksi muurari saattaa korjata lämmitysjärjestelmää tai kirvesmies pesuhuonetta.

Verottaja on hyväksynyt esimerkiksi sisäpintojen maalaamisen, huoneen tapetoinnin, lattiapintojen asentamisen ja pesuhuoneen korjauksen sekä lämmitysjärjestelmän uusimisen kotitalousvähennyksen piiriin. Vähennysoikeutta ei saa mm. savupiipun nuohouksesta, huonekalujen purkamisesta tai rakennuksen laajennustyöstä. Luettelon voi tarkistaa sivulta vero.fi.

Remontin teettäjä saa vähentää työnantajan sivukulut ja tietyn osan palkasta yksityisen työntekijän palkatessaan. Palkkaaminen tulee tehdä lain mukaan ja työsuhteesta maksaa lakisääteiset maksut kuten TyEL-vakuutus, sairaus- ja työttömyysvakuutusmaksu sekä tapaturmavakuutus.

Kuluttajansuojalaki koskee kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan eli remonttifirman välisiä sopimuksia. Kotitalous toimii työnantajana ja hoitaa työnantajamaksut palkatessaan yksityisen remonttihenkilön. Mikäli remontissa jokin menee pieleen, kuluttajaviranomainen voi sovitella vain yritystä koskevia riitatilanteita.

Tee kirjalliset sopimukset

Alusta alkaen remontin teettäjän kannattaa olla tarkkana: kilpailuta, tee kirjallinen sopimus, kysy suosituksia, sovi vastuuasentaja, pyydä vastaanottopöytäkirja ja lasku remontista, tarkista yrityksen tausta, selvitä yksittäisen työntekijän osaaminen, käytä hyväksesi kotitalousvähennys. Suullisiin lupauksiin ja ennakkomaksuihin ei pidä suostua. Viimeinen maksuerä kannattaa hoitaa vasta sitten, kun työ on luovutettu, hyväksytty ja tarkistettu.

Suullinen tarjous saattaa riittää parin sadan remontissa kuten pikkuvessan kaakeloinnin uusimisessa tai parketin hionnassa. Kirjallinen sopimus kannattaa kuitenkin tehdä itse työstä. Kirjallinen tarjous ja sopimus ovat ehdottomia isoissa korjauksissa. Kirjallinen sopimus ehkäisee riitoja. Isoissa urakoissa kannattaa käyttää kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä sopimusmalleja.

Kotitalousvähennyksen saa remontin työn osuudesta.

Vähennysoikeus on suurimmillaan 2 400 euroa henkilöltä vuodessa, ja summasta tehdään sadan euron omavastuuvähennys. Pariskunta voi tehdä vähennyksen kumpikin omassa tuloverotuksessaan.

Verohallinnon tulkinnat kotitalousvähennykseen oikeuttavista remonteista ovat laveita, vaikka itse asia eli pimeän työn kitkeminen onkin kannatettavaa. Tärkeää verottajan näkökulmasta on se, korvataanko kunnostuksella vanhaa ja olennaisesti asumiseen liittyvää. Verovelvollisen tulee itse selvittää, oikeuttaako suunniteltu työ vähennykseen.