Kaivuutyömaa vesivahingon jälkeen omakotitalon pihassa

Nurmijärveläinen perhe eli onnellista elämää vuonna 1992 valmistuneessa puurunkoisessa ja tiilivuoratussa omakotitalossaan. Heillä oli laaja kotivakuutus pahan päivän varalta, joten siltäkin osin asiat olivat kunnossa. Tai niin perhe luuli, kun he lähtivät sukulaisiin Joensuuhun.

Lähdön jälkeisenä päivänä sukulaisvierailun keskeytti ikävä uutinen. Kotona posteja sisään tuonut naapuri oli kuullut outoa suhinaa kodinhoitohuoneesta. Hän oli mennyt katsomaan, mikä mekkalaa piti, ja silloin haveri paljastui. Vesivaraajan putkiliitos oli irronnut ja vettä oli tulvinut ties kuinka paljon lattialle.

Onni onnettomuudessa oli se, että lattiakaivo sijaitsi juuri varaajan alla. Suurin osa vedestä oli poistunut sen kautta viemäriverkostoon. Ulkoseinän rakennetta puolestaan suojasivat vedeltä kipsilevy sekä höyrynsulkumuovi.

Vahinkoja kartoittaneen kosteustarkastusyrityksen tutkija suositteli kastuneiden seinäpinnoitteiden ja väliseinän villatäytteiden poistamista sekä keittiön puoleisen lattian mosaiikkiparketin purkamista vaurioituneilta osin. Kodinhoitohuoneen lattian laattalaastit olivat likaantuneet ja myös lattiatasoitteet betonipinnan päältä vaativat puhdistamista. Kosteus oli imeytynyt jonkin verran saunan puolella. Saunaan päin olevan siporex-seinän pinnasta täytyi poistaa maalit ja muut pinnoitteet vajaan metrin korkeudelta. Tutkija kirjasi nämä ja muut haverin aiheuttamat korjauskohteet huolellisesti tutkimusraporttiinsa.

Kuluja nosti ylimääräinen vesilasku. Vesimittarin lukemista perheen isä arvioi, että vettä oli valunut hukkaan yhteensä noin 200 kuutiota.

Monen tuhannen euron savotta

Vesivaraaja oli vaihdettu runsaat kaksi vuotta aikaisemmin, ja kaikki oli siihen asti toiminut moitteettomasti. Isäntä päätteli, että kysymyksessä oli siten äkillinen, ennalta-arvaamaton vahinko, jonka ”viimeisen päälle laaja-alainen” kotivakuutus ilman muuta korvaisi.

”Paikalla käynyt vakuutustarkastajakin sanoi, ettei yli kaksi vuotta kestänyt putkiliitos ole työvirhe ja vakuutus kyllä korvaisi vahingon. Hän vielä kehotti minua pistämään työtunnit ylös vakuutusyhtiötä varten. Etenin tämän tiedon pohjalta.”

Vakuutustarkastaja hoiti kosteuskartoittajan heti seuraavaksi päiväksi paikalle ja kehotti isäntää purkamaan sitä ennen riittävän paljon, mikä auttaisi kartoittajan työtä.

”Paikalle tultuaan kosteuskartoittaja sanoi, että keittiön parkettia pitäisi purkaa pois, jotta hän saisi kuivurit paikalle betonin päälle. Pyysin häntä varmistamaan vakuutustarkastajalta, voiko lattian purkaa, ja tarkastaja sanoi, että purkakaa vain.”

Kuivaustyön hinta nousi reiluun 1700 euroon. Lisäksi keittiön ja muiden tilojen parketin korjaus, hionta ja lakkaus maksoivat lähes 1500 euroa.

Vesilasku mukaan lukien haverin kokonaishinnaksi tuli monta tuhatta euroa.

Lue TM Rakennusmaailman numerosta 3/08 lisää siitä, kuinka asiassa lopulta kävikään…