Köysiä ja naruja tarvitaan moneen talossa ja tontilla. Laatu, turvallisuus ja käytettävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia, mutta tarkka käyttötarkoitus ohjaa valinnan oikeaan.

Narujen ja köysien tuotevalikoima on monen kuluttajan mielestä suuri ja sekava vyyhti. On erilaisia materiaaleja, paksuuksia, lujuuksia, valmistustapoja ja muita ominaisuuksia, joihin pitäisi perehtyä verkkokauppojen sivuja kahlaamalla tai myymälähyllyjä penkomalla. Moni jättää sikseen ja oikaisee eli nappaa halpahallista ensimmäisen käteen osuvan narukerän tai köysipakkauksen, joka ”sopii vähän kaikkeen”.

Lähde liikkeelle käyttötarkoituksesta: tuleeko köysi soutuveneen ankkuriköydeksi (pitää olla ei-kelluva), kesämökin työmaalle vierasmajan kattotuolien nosteluun (lujuusvaatimus) vai olisiko tarvetta auringossa hapristumattomalle pyykkinarulle (uv-säteilyn sieto) vai peräti tietyn väriselle ja hyvin näkyvälle köydelle?

Täsmällisen käyttötarpeen perusteella on helpompi rajata valikoimaa ja keskittyä lueskelemaan vain tiettyjen tuotteiden tuoteselosteita.

”Hyvällä palmikoidulla yleisköydellä omakotiasuja pärjää jo pitkälle, yleisköydeksi kävisi 8 mm:n ja 10 mm:n propeeniköysi. Omakotiasujan perussettiin voisi kuulua myös pyykki-, lippu- ja kotinaru sekä pressuköydet. Jos köydelle asetetaan enemmän tai erityisiä vaatimuksia, tuotteella on oltava vastaavasti enemmän ja erikoistuneempia ominaisuuksia”, sanoo Manilla Oy:n liiketoimintajohtaja Lauri Hirvonen.

Käyttökohdetta Hirvonen kehottaa miettimään mahdollisimman tarkasti. Markkinoilla on myös paljon funktionaalisia köysituotteita, jotka on valmistettu, mitoitettu ja jopa lisävarusteltu täsmälleen tiettyyn käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi lippunaru on valmiiksi 25 metrin pituuteen leikattu, hyvin UV-säteilyä kestävä köysi asennusohjeineen ja lippulukkoineen.

Luja, kestävä ja turvallinen köysi

Köysien valmistus kiertämällä on vanhinta köydenvalmistuksen perinnettä, ja edullisimmat köydet ovat edelleen kierrettyjä. Palmikoitu köysi on käyttöominaisuuksiltaan huomattavasti parempi, sillä se ei mene solmuun niin helposti, purkautuu kelalta helpommin ja se on helppo pleissata. Hinnaltaan palmikoitu köysi on vain hivenen kalliimpi.

Köyden pitävyyttä tulee ajatelleeksi esimerkiksi siinä vaiheessa, kun nostelee laastiämpäriä päänsä päälle hiiattavaksi toisessa kerroksessa odottelevalle apukäsiparille. Köysi voi olla myös varsinainen turvalaite, kun omakotitalon hartiapankkirakentaja kiiinnittää köyden kiinnityspisteeseen ja toisen pään turvavaljaisiin kiivetessään tellingille tai katolle. Suoraan vyötäisille sitä ei saa laittaa.

”Yleensä kierretyn köyden murtolujuus on hivenen korkeampi kuin palmikoidun, mutta palmikoidun köyden käyttöominaisuudet ovat muutoin paljon paremmat. Jos köyteen kohdistuu nykäyksiä, esimerkiksi rakennustyömaan nostotöissä, murtolujuutta vaaditaan huomattavasti enemmän kuin tasaisessa vedossa”, neuvoo Hirvonen.

Köyden lujuuteen vaikuttaa paksuuden ohella materiaali, esimerkiksi polypropeenista valmistettu palmikoitu köysi kestää noin 1300 kg:n kuorman, kun vastaava HMPE-köysi on lujuudeltaan jo 10 000 kg. Materiaalitiedon pitäisi löytyä jokaisesta köysipakkauksesta.

Köydessä voi olla myös pintakerros ja sisäosa erikseen. Silloin puhutaan yleensä kaksoispalmikoiduista köydestä tai ydintäytteellä olevasta köydestä. Niitä käytetään vaativissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa vaaditaan erittäin pientä venymää, hyvin pyöreää muotoa (köysi kulkee rissojen läpi) tai esimerkiksi köysiä joiden sisällä kulkee jopa sähkö/puhelin kaapeleita (sukeltajan puhelinköysi).

Luonnonkuitua vai synteettistä?

Köydet voidaan ryhmitellä myös valmistusmateriaalin mukaan. Köysiä valmistetaan luonnonkuiduista, kuten sisal- ja manillakuiduista sekä erilaisista synteettisistä kuiduista.

Luonnonkuiduista valmistettuja köysiä käytetään esimerkiksi katto- ja lattialistoituksissa (sisal), pylväitä ja pilareita kiertävinä pintoina sekä terassien ja laiturien kaideköysinä. Ne ovat hyvä valinta myös sellaisiin tarkoituksiin ja käyttökohteisiin, joissa köyden ekologisuus on tärkeää.

”Koska kuitu on luonnontuotetta, esimerkiksi väri voi hivenen vaihdella samaa valmistuserää olevassa köydessä tai köysi voi olla jossakin kohtaa karkeampaa kuin toisessa. Luonnonkuituköydet on yleensä aina valmistettu kierretyllä tekniikalla.”

Luonnonkuitutuotteiden kestävyys Suomen ilmastossa on lyhyt. Mikäli köydeltä edellytetään pitkää käyttöikää ja se altistuu Suomen vaihtelevalle säälle, kannattaa suosia laadukkaita synteettisestä materiaalista valmistettuja köysiä. Synteettiset materiaalit kestävät esimerkiksi merivettä ja kemikaaleja hyvin.

Synteettisiä köyden valmistuksessa käytettäviä materiaaleja ovat esimerkiksi polypropeeni (PP), polyeteeni (PE) ja polyesteri (PES), sekä uudet erikoislujat ja kevyet materiaalit kuten HMPE (high-modulus polyethylene). Näistä materiaaleista polypropeeni on yleisin. UV-säteilyä kestävät parhaiten PES-köydet. PE-köydet ovat hyvin liukaspintaisia, joten ne kestävät hyvin hankausta ja hylkivät likaa. PP-köydet ovat taas sidontaominaisuuksiltaan erinomaisia.

”Synteettiset materiaalit ovat hyviä sovelluksiin, joissa köyden lujuus, tasainen laatu läpi tuotteen ja kemikaalien tai UV-säteilyn kestävyys ovat tärkeässä roolissa. Esimerkiksi mökkirantaan ja vesiharrastuksiin ei sovi mikä tahansa köysi. PP- ja PE-köydet ovat kelluvia ja PES-köydet uppoavat. Kelluva veneen ankkuriköysi ei ole järin kätevä, sillä se sotkeutuisi helposti potkuriin eli tällöin pitää valita uppoava PES-köysi”, valaisee Hirvonen.

Valintoja tehdään myös käytettävyyden kannalta ajateltuna: luonnonköydet ja PP/PES-köydet ovat helppoja solmia. Myös narun tai köyden pakkaus voi olla merkittävä osa käytön mukavuutta eli siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Tuote saisi purkautua helposti eli sotkeutumatta tai jumittumatta sekavaksi sykkyräksi.

Laatu edellä kauppaan

Materiaalien ja työn laatu tai laaduttomuus näyttäytyy tuotteissa ja käytössä. Heikkolaatuinen köysi on yleensä kovaa koppuraa käsitellä ja vaikea sitoa. UV-säteily saa laaduttoman narun tai köyden hilseilemään haaleiksi murusiksi jo yhdessä kesässä.

Oikein osunut ostos on kahden kauppa: valmistajien pitäisi painaa pakkauksiin kuluttajien tarvitsemat tuotetiedot ja kuluttajien pitäisi viitsiä lukea ne tuotteen tuleva käyttötarkoitus kirkkaana mielessä. Vastuullisten valmistajien pakkauksissa on paljon kuluttajan ostopäätöksiä helpottavaa tuotetietoutta, mutta kaikissa tuotteissa kuluttajan tarvitsemia tietoja ei valitettavasti ole.

”Markkinoilla on paljon Kiina-tuontia, jossa pakkausmerkinnät ovat puutteelliset. Tuotteessa voi olla jopa eri materiaali, kuin mitä on tuoteselosteessa ilmoitettu.”

Huonolaatuinen tuote kapsahtaa lopulta kuluttajan harmiksi, vaikka halpa hinta alkuun viehättäisikin. Sen käyttöikä voi jäädä lyhyeksi ja käytettävyys tökkii eli tuote hapristuu, purkautuu, on kovaa ja vaikeasti solmittavaa koppuraa tai köysi peräti pettää. Laadukas köysi kestää paljon käyttökertoja ja se on miellyttävä käsitellä, myös sen sidontaominaisuudet ovat hyvät.

Tuotteiden elinkaariajatteluun kuuluu asianmukainen loppusijoitus. Luonnonkuituköydet voi kierrättää esimerkiksi lajittelemalla ne poltettavaan jätteeseen. Luonnonkuituköydet myös maatuvat ajansaatossa. Synteettiset köydet voi kierrättää muovijätteen seassa.