Itse tekeminen kannattaa, sillä siinä säästää rahaa. Näin on, rakennatpa uutta tai korjaat vanhaa. Mieti kuitenkin ensin, mitä osaat ja jaksat tehdä.

Viime vuonna aloitettiin 7 000 omakotitalon rakentaminen. Johtaja Kimmo Rautiainen Pientaloteollisuus PTT ry:stä kertoo, että niistä 2500 oli avaimet käteen -toimituksia. Saman verran aloitettiin myös yhtiömuotoisia omakotitaloja. Talotoimittaja, rakennusliike tai molemmat yhdessä toteuttavat kerralla useampia pientaloja, jotka myydään ostajille valmiina asuntoina.
Pitkästä tavarasta rakennettavia omakotitaloja viime vuonna aloitettiin vain 500.

Rautiaisen mukaan nykyisin lähes kaikki uudet omakotitalot toteutetaan ammattilaisten voimin. Vaikka toimitus ei tulisikaan tontille avaimet käteen -valmiina, lopun rakentamisen hoitavat joka tapauksessa ammattilaiset.

”Nykyisin omaa aikaa osataan arvostaa”, Rautiainen huomauttaa.

Työmaasiivousta, tavaroiden hankintaa sekä vastaanottoa on pidetty tehtävinä, jotka rakennuttajan ainakin pitäisi itse hoitaa. Nykyisin nekin ovat alkaneet siirtyä talovalmistajille. Ammattilaiset eivät välttämättä kaipaa amatöörejä rutiinejaan sekoittamaan.

Pientaloteollisuus ry:n jäsenyrityksistä kerrotaan, että omatoimisimpia omakotirakentajia ovat rakentamisen ammattilaiset. Sähkö- ja LVI-asentajat, timpurit ja maalarit tekevät usein oman alansa työt itse, vaikka ostavatkin muut työt ulkopuolisilta.

”Tosin osa ammattilaisrakentajistakin keskittyy ansaitsemaan rahaa ja jättää oman talonsa rakentamisen pientalorakentamiseen erikoistuneille.”

Erityisesti hirsirakentajissa löytyy heitä, jotka rakentavat talonsa itse alusta alkaen ihan tekemisen ilosta, vaikka se kestäisi kuinka pitkään.

”Onkin hienoa, että talon voi edelleen toteuttaa monella tapaa”, Rautiainen painottaa.

Itse tekemällä säästää

Mitä itse talon rakentamiseen osallistumalla sitten voi säästää? Periaatteessa ihan merkittäviä summiakin, riippuen tietysti, minkälaista taloa on rakentamassa, onko ammattitaitoinen vai ei, mitä pystyy ja on valmis tekemään. RTS:n tutkimuksen mukaan keskiarvorakentaja säästää noin 50 000 euroa suunnittelemalla, hoitamalla hankintoja ja tekemällä itse.

Ihan näin yksioikoista se ei kuitenkaan ole, PRKK:n neuvontainsinööri, rakennusmestari ja kirvesmies Timo Jokela toppuuttelee. Hän sanoo, että nyrkkisääntönä omalla työllä voi säästää 20 000 euroa. Ja silläkin on hintansa.

Jokelaa kannattaa uskoa. Paitsi, että hän on kokenut ammattilainen, joka on viettänyt vuosikymmeniä sekä uudis- että saneerauskohteissa, hän on rempannut myös yhden rintamamiestalon ja kyläkaupan itse kellarista kattoon.

Jokelan mielestä omakotitalon rakentaminen ja laaja peruskorjaaminenkin kannattaisi jättää ammattilaisille, vaikka kädentaitojakin olisi. Ammattilainen nimittäin saa valmista aikaan huomattavasti nopeammin ja jälkikin on yleensä parempaa.

Jokela perustelee: omakotitalon rakentaminen vaatii rakennusteknisiä töitä keskimäärin 1 500 tuntia. Kätevä amatööri voisi niistä kattaa maksimissaan 500 tuntia. Taitamattomalla sekin aikamäärä helposti vähintäänkin kaksinkertaistuu. Aikataulut paukkuvat ja riskit kasvavat.

Siivota voi, tavaroita hankkia ja kuljettaa.

”Puurakenteisessa talossa valmiiksimaalauksella voi säästää joitakin tuhansia euroja.”

Jos voimavaransa arvioi väärin, riskit ovat suuret. Harvan työssäkäyvän aika riittää sekä rakentamiseen että perheelle.

”Oma ja perheen hyvinvointi on pidettävä ykkösprioriteettina. Kaikkea vapaa-aikaa ei saa viettää raksalla”, hän painottaa.

Lue koko artikkeli: TM Rakennusmaailma 1/21