Tapetointi on helppoa, mutta sukellus valtavaan tarjontaa vie aikansa. Helpotimme tapetin ostajan urakkaa poimimalla hyviä tärppejä onnistuneiden valintojen tueksi.

Kuitutapetti eli non woven on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuiduista. Se ei veny kastuessaan, kuten perinteinen paperitapetti. Liima levitetään suoraan seinään ja kuiva tapetti kiinnitetään lastalla. Tapetin voi nostaa suoraan rullasta, ylä- ja alareunat vain siistitään. Seuraavan vuodan kuvio on helppo sovittaa seinällä.

Paperitapetti on nykyaikaisista tapettityypeistä perinteisin. Hengittävä rakenne, vahvuuksia on erilaisia. Hyvälaatuinen paperitapetti kestää kostealla pyyhkimistä. Tapetti liisteröidään tapettipöydällä ja annetaan vettyä ennen kiinnittämistä.

Vinyylitapetti kestää kovaa kulutusta ja naarmuja. Vinyylipinta on täysin tiivis ja hengittämätön. Kosteus haihtuu vain saumoista ja seinärakenteen suuntaan, joten kuivuminenkin on hidasta. Vinyylitapetteja on olemassa sekä kuitu- että paperipohjaisina, kiinnitys valitaan pohjan mukaan.

Lasikuitutapetti kestää kovaa kulutusta, suojaa kolhuilta ja peittää pieniä epätasaisuuksia. Se toimii helposti likaantuvissa tiloissa kotona. Lasikuitutapetti maalataan yleensä pinnalta. Lasikuitutapettia on vaikea poistaa seinäpinnan rikkoontumatta.

Maalaustapetti on seinää hieman silottava tapettipohja. Se maalataan päältä sisustusmaalilla. Maalaustapetissa on tekstuurikuvio samoin kuin lasikuitutapetissa. Se sopii tilaan, johon halutaan vedenkestävä pinta, silloin tapetti myös maalataan kosteudenkestävällä maalilla. Tapetti on melko helppo poistaa seinästä, myös maalattuna.

Fototapettien valikoimissa on näyttäviä vaihtoehtoja. Tapetti tilataan tilaan sopivasti, jolloin hukkapaloja ei synny.

Tasoitustapetti on paksua tapettirullalla olevaa kuitumateriaalia, joka kiinnitetään epätasaisen vanhan lasikuitutapetin pinnan päälle seinäpintaa tasoittamaan. Kiinnitys kuitutapetin tapaan.

Tapettirullan opastavat merkinnät

Tapetille on kolme erilaista kohdistustapaa: 1) Tasakohdistus: Kuvio jatkuu samalla korkeudella seuraavaan vuotaan. 2) Vuorokohdistus: Kuvio jatkuu säännöllisellä korkeuserolla seuraavaan vuotaan. Toistuvan kuvion tapeteissa on merkitty kuviovälin korkeus senttimetreinä. 3) Vapaa kohdistus: Kuviokohdistusta ei ole.

Pesunkesto: Harjapesu-symboli tarkoittaa, etttä tapetti kestää hyvin tai erinomaisesti pesua harjalla ja pesuaineella. Hyvän pesunkeston tapetista voi pestä liiman tapetoinnin aikana kostealla rätillä. Erinomaisen pesunkeston tapetista liiman voi pestä myöhemminkin.

Valonkesto: Erittäin hyvän valonkestoluokituksen saaneet tapetit eivät haalistu tavallisissa asuinoloissa auringonvalossa.

Irti seinästä: Symbolit kertovat miten tapetti irtoaa. Esimerkiksi tapetin pintakerros voidaan poistaa kuivana tai tapetti irtoaa kokonaan kuivana. Osa tapeteista irtoaa seinästä vain kostutettuna.

Kiinnitystapa: Liisteri vuotaan tai liima seinään.

Muut merkit: Joissain tapeteissa joka toinen vuota käännetään ylösalaisin. Näkymätön sauma -merkintä tarkoittaa, että tapetti on läpivärjätty, eli saumat eivät näy. Saksi-symboli tarkoittaa leikkausohjetta tasakohdistukseen tapetin takana. EasyUp-symboli on Eco- ja Borås-tapettien brändi helppokiinnitteisille kuitutapeteille.

Tarkista myös päästöluokka: M1-päästöluokka takaa, että tapetit eivät aiheuta päästöjä eivätkä tuoksuja, ne sopivat myös allergiaperheeseen.