Mitä lähemmäs talvea mennään, sitä pienemmäksi suhteellinen sisäilmankosteus muuttuu. Kuiva sisäilma voi aiheuttaa monenlaista oireilua.

Talvella sisäilmaongelmat usein lisääntyvät, kun kodin sisäilma muuttuu kuivemmaksi. Kylmä ilma sitoo kosteutta vähemmän kuin lämmin ilma ja korkea sisälämpötila lisää huoneilman kuivuutta. Kun lämmitys on päällä, tuntuu turhan lämmin sisäilma tunkkaiselta.

Sisäilman kosteus vaikuttaa hengitysteiden terveyteen ja aihettaa limakaltojen, ihon ja silmien ärsytystä ja kuivuutta. Se voi myös lisätä tukkoisuutta ja päänsärkyä, ja laskea asukkaan vireystasoa ja jaksamista.

”Kuiva sisäilma on parasta korjata laskemalla huonelämpötilaa, jolloin suhteellinen kosteus nousee. Ilmankostutinta voi myös käyttää, mutta ainoastaan jos sisäilman kosteutta ja laitteen vaikutuksia seurataan. Ilmankostuttimesta voi helposti olla enemmän haittaa kuin hyötyä, koska ilman seurantaa ilmankosteus voi nousta liian korkeaksi”, kertoo Raksystemsin sisäilmaosaston osastopäällikkö Elina Saukko.

Huono sisäilma on usein merkki muusta ongelmasta

Kylmä ilma hidastaa märkätilojen kuivumista, ja silloin voi syntyä kosteusongelmia. Jos kotona kosteus on talvella yli 45%, voi siihen olla syynä huonosti toimiva ilmanvaihto.

Sisällä ilmankosteus on tavallisesti korkeimmillaan heinäkuusta lokakuuhun. Korkean ilmankosteuden huomaa usein siitä, että kosteus alkaa tiivistyä ikkunoihin tai muihin kylmiin pintoihin. Väärinkäytetty ilmankostutinkin voi johtaa liian korkeaan ilmankosteuteen.

Pahimmillaan liian korkea ilmankosteus johtaa siihen, että kosteus siirtyy rakenteisiin. Lämpötilan vaihtelut altistavat rakenteet kosteusongelmille, koska kosteus tiivistyy esimerkiksi ilman jäähtyessä syksyllä.

Kosteusvaurioiden syntymistä voi ehkäistä monella tavalla. Mahdollisten ongelmien syntymistä voidaan ehkäistä rakennuksen eri järjestelmien oikealla käytöllä ja esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän ja kiinteistön säännöllisellä huollolla. Käyttöikänsä päässä olevia rakenteita kannattaa remontoida ja ehkäistä mahdollisten ongelmien syntymistä. Toimiva ilmanvaihto pitää huolen siitä, että kosteus pääsee poistumaan.