Katosta kannattaa pitää huolta. Pienet halkeamat voi korjata pinnoituksella ja katon elinikä pitenee useilla vuosilla. Pinnoitus on helppoa, jos omaa oikeat välineet.

Pinnoitusprojekti alkaa perusteellisella katon pesulla. Kuten useissa pintatöissä, huolellisen pohjatyön merkitys on hyvin tärkeä. Levitettävän pinnoiteaineen on tartuttava haluttuun kohteeseen eli katteeseen, eikä esimerkiksi irtoavaan sammalpeitteeseen. Sammalpeite sekä muu floora ja fauna myrkytetään sumutteella ja katto pestään korkeapaineisella painepesurilla.
Katon annetaan kuivua perusteellisesti ja varsinainen pinnoitus tapahtuu eri päivänä. Silloinkin käydään vielä lehtipuhaltimella läpi kaikki raot ja varmistetaan katon puhtaus. Itse pinnoite levitetään ruiskuttamalla, mikä merkitsee maalisumun leijailemista laajalti. Sen vuoksi ikkunat ja muut kohteet, joiden halutaan säilyvän puhtaina, suojataan muovilla peittämällä.
Tässä kohteessa käytettiin Iso Paint Nordicin Rubber-kattopinnoitetta. Kyseessä on akrylaattipohjainen huopa-, tiili- ja mineriittikattopinnoite kuluneille ja huonokuntoisille katoille. Värivaihtoehdot ovat musta, tummanharmaa, tummanruskea, ruosteenpunainen ja tiilenpunainen. Aine on vesiohenteista, ruiskulevitteistä ja elastista. Venyvyydeksi valmistaja lupaa 400 %. Tuotteen luvataan myös hylkivän vettä. Tällöin ei ole tarjolla sammalille, jäkälille eikä muulle kasvustolle elinkelpoista pintaa veden valuessa pois. Maali tulee Tanskasta.
Ennen maalaamista tarkistetaan katelevyjen kunto ja rikkoutuneet uusitaan. Rajatapauksissa voidaan käyttää lasikuitupaikkausta. Sitten aloitetaan pinnoitus. Työ tulee suorittaa poutasäällä. Käyttölämpötila on 10-30 plusastetta C. Käsittelyyn suositellaan käytettäväksi korkeapaineruiskua, mutta levitys on mahdollista tehdä myös pensselillä tai telalla.
Ensimmäinen käsittely tehdään 10-20 prosentin vesiohennuksella, jolloin aine imeytyy paremmin. Toinen kerros levitetään laimentamatta ensimmäisen kerroksen kuivuttua. Kuivumisaika on 4-24 tuntia olosuhteista riippuen. Levitykseen käytetään järeää maalikompressoria. Ruiskutuspaine on 150 ja 200 barin tienoilla. Aine ruiskutetaan tasaisesti ohuena kerroksena. Riittoisuus on 1,3-2,0 neliömetriä per litra kahdelle maalikerrokselle. Työ viimeistellään maalaamalla päätylevyjen reunat pensselillä.

 

Loppuarvostelu