Lasten ideat voivat poikia kotipihalle vaikka jäätelökioskin. 5-vuotiaan Lahjan idea otettiin taloyhtiössä ilolla vastaan.

Yhteisöasuminen on nyt in. Arki sitten haastaa miettimään, miten yhteisöllisyys elää käytännössä. Parhaimmillaan se voi vaikkapa avata toteutusmahdollisuuksia talon nuorimpien asukkaiden ideoille.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa Malta-talossa yhteisöllisyys tarkoittaa muun muassa sitä, että kun 5-vuotias asukas saa talossa asumiseen liittyvän rakennusidean, hän osaa ja rohkenee soittaa samassa rapussa asuvan arkkitehdin ovikelloa: olisi valmis suunnitelma, mutta sen hiomiseen ja toteutukseen tarvittaisiin vähän apua.

Että saadaan talon yhteiskäyttöön jäätelökioski.

Rakennusidean äiti Lahja Jaskari on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

”Koska ihmiset voisivat ilahtua”

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Lahja Jaskarin kodin parvekkeelle rakennettiin vuosi sitten pahvinen leikkimökki.

”Siitä mä keksin, että olis kiva saada sellainen leikkimökki, josta voitaisiin myydä jätskiä. Että ihmiset ilahtuisivat sellaisesta”, hän selittää.

Hyvä idea tarvitsee tietysti kunnollisen toteutuksen. Sitä hän läksi tarmokkaana ja määrätietoisena edistämään. Mieleen tuli eläkkeellä oleva arkkitehti Eric Pollock, joka oli perheelle tuttu aiemmista yhteisistä kunnostustöistä ja pienistä projekteista.

”Aluksi Lahja mainitsi ideastaan ja toiveestaan ohimennen vaimolleni. Ja koska vaimoni tiesi, että minulla on käytössäni talon työtila ja jämiä asukkaiden edellisistä projekteista, hän lupasi – rahattomalle – Lahjalle, että ’kyllä Eric sen sinulle tekee’”, Pollock naurahtaa.

”Sitten minä vein siitä suunnitelmasta Ericille piirroksen ja videonkin. Eric innostui heti, koska se tykkää rakentaa”, Lahja Jaskari kertoo.

”Ja eläkeläisenä on aikaa”, Pollock täydentää.

”Eric sen sitten rakensi. Tai sen vaimo Tuula (Paalimäki) myös auttoi vähän”, Lahja Jaskari paljastaa.

Kioskin kyltin maalaus ja värivalinnat on talon lasten tekemä.

Alusta asti lähtökohtana oli rakentaminen ylijäämä- ja kierrätysmateriaa​leista.

”Jo pelkästään ajatus käyttämättä jääneiden materiaalien hyödyntämisestä innosti. Miksi heittää jotain pois, jos niistä voi tehdä jotain järkevää ja kivaa”, Eric Pollock perustelee.

Paitsi yhteistä kivaa, projektiin sisältyi myös ”opetuksellisuutta”.

”Malta-talon perustamisesta asti sen yhteistilat ja piha-alue ovat olleet avoimia ja kanssakäyminen niissä olennaista. Silloin kun lapsi esittää idean, häntä pitää rohkaista ja auttaa jatkamaan sitä – toteutukseen asti”, Pollock painottaa.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 7/21. Lue koko juttu digilehdestä.