Ensimmäinen syysmyrsky on tuloillaan, ja kotipihoilla kannattaa ennakoida tuulen ja sateen mahdollisuudet vahinkoihin. Irtaimiston ja pihapiirin suojaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa.

Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen tai virtapiikkien aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset ja tulipalot. Pihapiireissä on kesän jäljiltä vielä paljon irtaimistoa  – grilli, ulkokalusteita ja puutarhavälineitä – jotka kannattaa viedä suojaan.

”Esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset kannattaa sitoa hyvin kiinni, etteivät ne pääse myrskytuulen riepottelemina aiheuttamaan vahinkoja”, muistuttaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

Rankkasateen varalta on hyvä varmistaa, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta. Sadevesikaivojen päältä kannattaa poistaa roskat ja esteet.

Ajoneuvot on hyvä siirtää pihalla riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista. Etenkin haja-asutusalueilla kannattaa varautua pitkiinkin sähkökatkoihin ja varmistaa, että esimerkiksi aggregaatiin riittää polttoainetta.

”Käy varmistamassa, että vene on kiinnitetty huolellisesti ja että kiinnitysköydet ja muut kiinnitysvarusteet ovat kunnossa ja riittävän vahvat veneen painoon nähden. Tarkista lisäksi, että veneeseen ei pääse kertymään vettä”, Virtanen neuvoo.

Pihapuiden kunto kannattaa arvioida hyvissä ajoin ja pyytää tarvittaessa ammattilainen kaatamaan huonokuntoiset puut, jotka kaatuessaan voivat ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle.

Ota kuvat vahingoista

Jos myrsky aiheuttaa varautumisesta huolimatta vahinkoa kodissa tai pihapiirissä, on tärkeintä pyrkiä estämään lisävahinkojen syntyminen ja huolehtia ihmisten ja eläinten turvallisuudesta. Jos tuhoista voi aiheutua välitöntä vaaraa, ota yhteyttä pelastuslaitokseen.

”Tee raivaus-, suojaus- ja korjaustöitä itse siltä osin kuin siihen turvallisesti pystyt. Suojaa irtaimisto ja vaurioitunut katto esimerkiksi pressulla. Jos puu kaatuu sähkölinjan päälle, sen pois siirtäminen tulee aina jättää ammattilaiselle”, Virtanen muistuttaa.

Myrskyn tekemistä tuhoista kannattaa ottaa kuvia, sillä niistä voi olla hyötyä, kun ilmoittaa vahingoista vakuutusyhtiölle.