Lammin Betoni Oy:n kehittämä Kuorikivi on hyödyllisyysmallisuojattu valueristeharkko, jonka ulkokuorena ja rappausalustana toimii 200 mm × 200 mm:n ruutuihin jaettu 25 millimetriä paksu betonikuori. Kantavana sisäkuorena toimii 200-millimetrinen betonikuori, eristeenä harkossa on grafiitti-EPS.

Lammin Betoni määrittelee itsensä johtavaksi anturamuottien, betonikivien ja kivitalojen valmistajaksi. Kuorikivi on tulosta pitkästä tuotekehityksestä, jota avitti muun muassa Tampereen teknillinen yliopisto.

Ulkorappaus samana vuonna

Lammi-Kivitalojen Tampereen aluemyyntipäällikkö Jussi Peltomaa myhäilee Kuorikiven kirkastavan kivirakentamisen mielikuvaa. Uutuustuotteen myötä kivitalon rakentaminen nopeutuu.

”Kuorikiven merkittävin etu on se, että kivitalon julkisivu voidaan pinnoittaa samana vuonna kuin talon runko pystytetään”, hän iloitsee.

Tekniseksi eduksi Peltomaa laskee myös sen, että kiven julkisivu on luja ja iskunkestävä, mikä ei ole itsestään selvää muille eristerapatuille tuotteille.

”Urakoitsijat ovat tykänneet Kuorikivestä. Sen rakenne helpottaa betonivalua, kun siinä on valettavana vain yksi iso kuori. Ammattilaiset ovat kehuneet myös kiven nopeaa pinnoitettavuutta, kun kiven ulkokuori toimii rappausalustana”, Peltomaa sanailee.

Tähän asti kivitaloissa on suositeltu odottamaan pinnoitusta lämmityskauden yli.

”Koska Kuorikivi on kehitetty vaativiin ammattirakentamisen kohteisiin, kivi soveltuu erinomaisesti myös pientaloihin”, Peltomaa arvioi.

Taiteilija visioi talonsa

Tampereen Niemenrannassa kivitaloa rakentaa Mikko Pöyhölä. Hän aloitti työmaansa keväällä 2019, ensimmäisenä pientalohankkeena, jossa käytetään Kuorikiveä. Pirkanmaalla alkoi nousta kesällä 2019 jo muitakin pientaloja Kuorikivestä ja Lohjalle siitä on rakennettu viisikerroksinen kerrostalo.

Pöyhölä kuvaa talohankettaan monivuotiseksi unelmaksi, joka alkoi toteutua, kun hän hankki lasermittarin ja kiersi talotyömailla. Oppimansa perusteella Pöyhölä ryhtyi hahmottelemaan taloa. Ensimmäiset luonnokset hän piirsi lyijykynällä, kunnes opetteli kolmiulotteisten ohjelmien käytön.

Pöyhölän ensimmäiset 3D-luonnokset valmistuivat vuoden 2018 lopulla, jolloin myös Lammin kiviuutuus tuli markkinoille. Pöyhölä etsi arkkitehdin, joka suostui piirtämään Pöyhölän suunnitelmiin perustuvat rakennekuvat, jotka kelpasivat rakennusvalvonnalle.

Pöyhölä päätti, että rakentamisen aloittamisesta vuoden kuluttua pitäisi jo asua uudessa talossa. Aikataulu on tiukka, kun ansiotyökin pitää hoitaa. Rakentamisajan Pöyhölä asuu vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa lähistöllä vuokra-asunnossa. Vaimoaan mies kiittää arjen toimivuudesta.

Pöyhölä kertoo suunnitelleensa talon rakenteen kustannussyistä yksinkertaiseksi. Sisäkorkeutta on jopa 6,5 metriä. Yläkerrassa saksiristikko nostaa korkeutta vielä metrillä.

Taloon tulee asuinneliöitä reilut 180. Budjetti pysyy siedettävänä omalla ja läheisten isolla työosuudella.

Pöyhölä maalaa seinät, puurimoittaa sisäkaton, lakkaa betonilattian, kalustaa ja tekee yleensäkin itse pääosan tulevista sisätöistä. Levytyksiä ei tehdä.

Kovaa kiveä

Kivi- ja teräsrakentaminen on kiinnostanut yleensäkin materiaaleista kiinnostunutta Pöyhölää kauan. Hän haluaa rakentaa mahdollisimman pitkäikäistä.

”Kivi tuntuu kestävän ikuisesti. Kun tehdään, tehdään kunnolla”, hän pohtii.

Pöyhölää miellyttävät niin kiven sisäpuolen massiivinen umpikivirunko kuin ulkopuolen kuori-innovaatio.

”Umpikivi, betonivalu, raudoitus, 20 cm grafiitti-EPSiä ja 2,5 senttiä Kuorikiveä. Paljon kului rautaa, uretaania ja betonia”, Pöyhölä kiteyttää.

Pöyhölä ei halunnut jättää taloaan talven armoille, vaan hän alkoi heti runko- ja kattovaiheiden jälkeen tehdä valmista pintaa.

Sisäseinän betonimassan kuivumisen varoaika on kaksi kuukautta, joten kesän lopulla olisi jo voitu tehdä tasoitustyöt.

Pöyhölä kutsuu talonsa tyyliä industrialismiksi. Tästä tehdashenkisyydestä mainioita esimerkkejä ovat näkösälle jäävät rautapalkit, jotka Pöyhölä ruiskumaalaa. Maailmalla Pöyhölä on nähnyt vastaavia metalliratkaisuja runsaasti, kotimaassa vähänlaisesti.

Pöyhölän mukaan Kuorikiven rakenne ei kestä painavia ja roikkuvia elementtejä. Niinpä kantavina rakenteina on neljä teräspilaria. Yksi teräspilari kannattaa yläkertaa. Palkit tuotiin nostureilla paikoilleen, joissa ne hitsattiin.

Pöyhölä luonnehti kesän lopulla talon sisänäkymiä lähinnä kolkoiksi. Näkymiä on tarkoitus pehmentää puulla, jota tuodaan ainakin osaan sisäkattoa.

”Toteutus hieman hajosi eli talosta on tulossa hybridi. Kivitalossa on kiven lisäksi paljon rautaa, mutta myös puuta on tulossa pinnoille varsin paljon. Ulkonäkösyistä sisäänkäyntiin ja katoksen päälle tulee massiivinen puumaski. Ehkäpä myös autotalli saa puupinnoitteen, sillä se keventäisi kivimassavaikutelmaa”, Pöyhölä pohtii.

Juttu on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 9/19. Lue koko juttu digilehdestä:  Kuorikivi nopeuttaa kivitalon tekoa