Vieraslajikasvit kuten kurtturuusut, jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen kuin niiden siemenet kehittymistä. Tarkista voiko vieraslajikasvilajea toimittaa kuntasi ympäristöpalvelun toimipisteeseen.

Vieraslajikasvit eivät kuulu Suomen luontoon, joten haitallisina ne kannattaa hävittää puutarhasta ennen kuin niiden siemenet kehittyvät. Vieraslajikasvit valtaavat levitessään kasvualaa kotoperäisiltä kasveilta. Kansallisen vieraslajilain ja asetuksen vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta mukaan kurtturuusut pitää hävittää kotipihoista vuoden 2022 kesäkuun alkuun mennessä.

”Helpointa vieraslajikasvien hävittäminen on nyt keväällä, kun kasvukausi on vasta alkamassa ja kasveissa eivät ole vielä siemenet kehittyneet”, kannustaa HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Varmista oman kuntasi ympäristöpalvelun verkkosivuilta, voiko sinne viedä vieraslajikasveja tuhottavaksi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimiva HSY ottaa vastaan vieraskasvilajeja, mutta perii niistä 5 euron kuormamaksun. Tarkemmat tiedot löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/puutarhajäte.

Näin hävität vieraskasvilajit

1. Pienet määrät voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu.

2. Peräkärrykuormat voi Helsingin seudulla tuoda tuoda HSY:n Sortti-asemille 5 euron kuormahintaan. Pelkät kurtturuusut voi tuoda irrallisena ja laittaa ne Sortti-asemalla risujen keräykseen. Muut vieraslajikasvit tulee pakata muovipusseihin siementen leviämisen estämiseksi ja laittaa sekajätelavalle. Sieltä ne viedään jätevoimalaan energiahyödynnettäväksi.

3. Suuret kuorma-autokuormat, kuten talkoolavat toimitetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen Espooseen, jossa ne haketetaan ja käytetään tukiaineena biojätteen käsittelyssä. Tuotaessa on mainittava, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraslajikasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan. Vastaanotto on maksullinen.