Espoon Suurpelto, Helsingin Kruunuvuorenranta ja Vantaan Kivistö ovat valikoituneet ensimmäisiksi kohteiksi uudelle asuntorakentamisen konseptille, joka poikkeaa kerrostalorakentamisen perinteisestä ajatusmallista. Tarkoituksena on sallia kaupunkikerrostalossa se, mikä on tyypillisesti ollut mahdollista vain itse rakennetuissa omakotitaloissa – asukkaan henkilökohtaisiin tarpeisiin räätälöity persoonallinen asuminen.

Keskeistä konseptille on, ettei rakennuttaja tee päätöksiä asukkaan puolesta. Tämä eroaa muusta kaupunkiasuntotuotannosta. EKE Loft -asunnot myydään yhtenäisinä avoimina tiloina. Asukas itse valitsee kohteesta riippuen millaisen huonejärjestyksen, parven tai pintamateriaalit haluaa, jos haluaa. Asunnon voi nimittäin ostaa myös raakavalmiina: rouheana betonikuutiona, johon omannäköisensä kodin voi rakentaa.

EKE Loft asunnon ostajilla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa asuintilojen ratkaisuihin sekä pintamateriaalien valintaan ja tätä kautta oman kerrostalokotinsa lopulliseen hintaan.

Asuntokonseptia on aiemmin kehitetty menestyksekkäästi Vantaan Kivistössä EKEn loft-korttelissa, jonne nyt on valmistumassa jo neljäs uuden konseptin mukainen asuinkerrostalo vuoden 2018 loppuun menneessä. Espooseen ensimmäinen EKE Loft -talo valmistuu arviolta alkuvuodesta 2020 Suurpellon puistokaupungin sydämeen. Helsingin Kruunuvuorenrannan uusloft-talo vuorostaan valmistuu jo kesällä 2019 Laajasaloon täysin uudelle asuinalueelle, joka tullaan yhdistämään kantakaupunkiin raitiovaunusilloin. Helsingin Harkko toteutetaan puoli-hitas mallilla.

Asuinkerrostalot toteuttaa EKE-Rakennus Oy. Perheyritys pyrkii kyseenalaistamaan kaupunkiasumisen perinteisiä ajattelumalleja. Asuntorakentamista on tehty pitkälti samoista lähtökohdista jo 1960-luvulta saakka. ”Nyt on aika rakentaa asuntoja, jollaisia asukkaat todella kaipaavat. Keskivertoihmisiä on vain tilastoissa. EKE rakentaa koteja yksilöille”, sanoo EKEn toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén.