Vesivuoto on vakuutusyhtiöiden mukaan kotiemme yleisin vahinko, ja niitä sattuu jopa 40 000 vuosittain. Kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta, mutta yhtiöt korvasivat viime vuonna 25 000 vuotovahinkoa kotivakuutuksista. Yleisimmin vahinko saa alkunsa vanhoista käyttövesi- ja viemäriputkista, seuraavana tulevat kodinkoneet ja erityisesti astianpesukoneet.

”Vuotavan pesukoneen vahingon korjauskustannukset voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Laite voi vuotaa hiljalleen eikä vuotoa havaita helposti”, Ifin Jari Pekka Koskela kertoo.

Usean astianpesukoneen alla on vuotokaukalo, joka ilmaisee pienenkin vesimäärän tippumisen kaukaloon ja lattialle. Harva kuitenkin tietää, että jo viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoputki kannattaisi vaihtaa. Putki saattaa menettää ominaisuuksiaan, alkaa hapertua ja vuoto alkaa salakavalasti.

Allaskaappi piilottaa vuodon

Keittiön allaskaappiin laitetaan usein kaikki se, mikä halutaan piilottaa näkyvistä kuten keittoastioita, astianpesukemikaaleja, roskakoreja ja siivousrättejä. Astianpesukoneen liitokset ja vesijohto on hankala havaita tavararöykkiön takaa vaikka haluaisikin. Liitoksiin saattaa tulla vesivuoto ja sitä ei huomata.

”Löysä liitos voi aiheuttaa pisaramaisen vesivuodon ja vesi kulkee letkujen pintaa pitkin helposti talon rakenteisiin. Putkien läpiviennit tulisi tiivistää ja liitosten kunto tarkistaa esimerkiksi talouspaperilla pyyhkäisemällä”, Jari Pekka Koskela sanoo.

Mekaaninen rasitus ja kemikaalit heikentävät astianpesukoneen poistoletkua. Letku voi alkaa vuotaa ja vuoto voi peittyä tavaroiden alle. Poistoletku tulisi vaihtaa huollon tai korjauksen yhteydessä. Vahinkojen riski kasvaa laitteen ikääntyessä. Kymmenen vuotta vanhan astianpesukoneen uusimista kannattaa ehdottomasti harkita.

Näin ehkäiset astianpesukonevuodon

Kotivakuutus yleensä korvaa, jos astianpesukone rikkoutuu yllättäen ja vuotovesi kastelee lattian ja kaapistot. Omakotitalon vakuutus korvaa myös talon rakenteille aiheutuneita vahinkoja. Asunto-osakeyhtiössä talon rakenteet kuuluvat taloyhtiön vakuutukseen. Kotivakuutus voi vastata myös tilapäisasunnon kustannuksista, jos kodista joutuu muuttamaan vesivahingon takia.

Näillä vinkeillä voi torjua ja ehkäistä astianpesukoneesta johtuvia vuotoja:

  1. Ammattilainen tekee astianpesukoneen putkiasennukset, ja kantaa vastuun mahdollisista virheistä.
  2. Vuotokaukalo pujotetaan astianpesukoneen alle asennuksen yhteydessä.
  3. Älä jätä astianpesukonetta päälle yöksi tai poistuessasi kotoa.
  4. Sulje vesihana lomien ja poissaolojen ajaksi.
  5. Tarkista liitokset pyyhkäisemällä talouspaperilla liitosten pintoja koneen ollessa käynnissä.
  6. Vaihda astianpesukoneen poistoletku viiden vuoden välein.