Kylppäriremontilla on mahdollista päivittää kylpyhuoneen valaistus energipihiksi ja vaihtaa hana energia- ja kustannustehokkaammaksi.

Kun suunnittelet kylpyhuoneen valaistusta, mieti, käytätkö kylpyhuonetta vain peseytymiseen vai onko se tarkoitettu myös kodinhoitoon tai esimerkiksi pukeutumiseen ja meikkaamiseen.

Jos kylpyhuoneen pinnat ovat vaaleat, ne heijastavat valoa. Kylpyhuoneen käyttö lähinnä peseytymiseen sujuu vähemmälläkin valolla. Jos tilassa kuitenkin esimerkiksi meikataan, on hyvä lisätä valaistusta. Esimerkiksi peilin sivuille asennetut valaisimet vähentävät varjojen muodostumista kasvoille.

Jos kylpyhuonetta käytetään kodinhoitoon, tarvitaan varsin tehokas, pehmeä yleisvalaistus sekä vaakatason työtasoille että kaappien pystypinnoille ja pyykkien erotteluun.

Kylpyhuoneen valaistuksessa tärkein muistettava asia on turvallisuus. Kylpyhuoneen ja saunan valaistuksessa on tärkeää ottaa huomioon sekä valaisinsijoitteluun että valaisinten IP-kotelointiluokkaan liittyvät kosteussuojausvaatimukset. Kiinteiden valaisinten irrotus ja uusien asentaminen, kuten muutkin kylpyhuoneen sähkötyöt, kannattaa teettää ammattilaisella.

Ledit kuluttavat vähän energiaa, syttyvät nopeasti eivätkä kuumene käytössä. Kiinnitä huomiota myös valaisimien ja lamppujen valon värilämpötilaan eli Kelvin-lukuun sekä lamppujen värintoistokykyyn. Mitä suurempi värilämpötilaluku eli Kelvin-luku on, sitä kylmemmän väristä valo on. Lämpimän valkoisen Kelvin-luku on 2700, neutraalin valkoisen 4000 ja kylmän valkoisen 6500.

Energiatehokas hana ja suihku säästävät vettä

Kylpyhuoneeseen kannattaa hankkia vettä säästävä suihku ja hana, tai hankkia vettä säästävä käsisuihku, joka rajoittaa virtaavan veden määrää.

Edullisin ja helpoin tapa säästää vettä pesualtaalla on vaihtaa hanaan vettä säästävä poresuutin. Elektronisella pesuallashanalla voi saavuttaa lisäsäästöä, sillä hana sulkeutuu automaattisesti vaikkapa hampaiden pesun ajaksi.

Myös WC-istuisimissa on vettä säästäviä malleja, jotka kuluttavat vettä vähemmän kuin vanhat wc-istuimet. Haluttaessa huuhtelumäärän voi helposti säätää pienempiin litramääriin.

Kylpyhuonekalusteet voi vaihtaa itse, mutta ota ennen vaihto yhteyttä isännöitsijään. Häneltä voit tarkistaa, mitä kylpyhuoneessa saa tehdä itse ja edellyttääkö taloyhtiö työn valvontaa ja ettei seinissä kulje sähkö- tai vesijohtoja juuri siinä kohdassa, mihin uusi peilikaappi on suunniteltu asentaa.

”Sekä vanhat että uudet kiinnitysreiät pitää muistaa tiivistää silikonilla tai tiivistemassalla”, K-Raudan Remonttineuvonnan remonttineuvoja Timo Jokela sanoo.

Omakotitalossa asuessa kaupunki tai kunta voi vaatia luvan esimerkiksi märkätilojen laajennukselle.

Lue lisää:

Eristykset kuntoon kylpyhuoneremontissa

Yksi virhe toistuu kylpyhuoneremonteissa: ”Vettä roiskuu ja kalusteet kastuvat”

Pieni kylpyhuone toimivaksi