Jos kylpyhuoneen rakenteet ovat kunnossa, voi kylpyhuoneen ilmettä päivittää pienen budjetin remontilla. Huolellinen suunnittelu auttaa pitämään kustannukset aisoissa.

Kylpyhuoneeseen saa tyylikkään muutoksen pelkästään vaihtamalla kalusteet, sillä niillä on olennainen vaikutus tilan tunnelmaan ja myös arjen sujuvuuteen. Huolellinen suunnittelu auttaa pitämään kustannukset aisoissa. Ensimmäiseksi kannattaa määritellä ne kohdat, jotka kylpyhuoneessa tarvitsevat remonttia.

”Mikä nykyisessä kylpyhuoneessa ärsyttää tai hankaloittaa arkea? Mitä toivot remontilta ja mitä vaaditaan toiveiden toteutumiseen? Mistä olet valmis tinkimään ja mistä et”, Geberit Oy:n asiakaspalvelija Nina Lehtonen ohjeistaa listaa kysymyksiä suunnittelun tueksi.

”Jos haluat vähänkään kajota kalusteisiin tai pintoihin, on tärkeää tutkia tila kunnolla. Pieni remontti voi osoittautua turhaksi, jos pian valmistumisen jälkeen pinnan alta paljastuu suurempia ongelmia, kuten kosteusvaurioita. Vedeneristyksen on tärkeä olla kunnossa.”

Kylpyhuonetuotteet kestävät aikaa

Kun remontin raamit ja eurot on lyöty lukkoon, suunnitelmasta ja budjetista kannattaa pitää kiinni. Remonttikuluissa säästää sievoisen summan, kun vertailee tarkasti eri tuote- ja materiaalivaihtoehtojen hintoja. Hyväkuntoiset kalusteet ja keramiikka kannattaa hyödyntää uudelleen remontissa.

”Uutta tuotetta ei kannata valita pelkän hinnan perusteella, sillä huonolaatuinen kaluste voi vaatia vaihtoa jo muutaman vuoden kuluttua”, Lehtonen muistuttaa.

Sujuvan arjen ja kylpyhuoneen ilmeen kannalta ratkaisevan muutoksen saa aikaan jo vaihtamalla kalusteita tai esimerkiksi suihkuverhon suihkuseinään tai lattia-wc:n seinämalliin. Kylpyhuoneen tunnelmaa voi uudistaa myös varsin pienimuotoisesti vaihtamalla vain vetimet, pyyhekoukut, peilin tai vaikkapa värillisen kannen wc-istuimeen.

”Viherkasveilla, näyttävällä valaisimella ja kehystetyllä peilillä kylpyhuoneeseen voi luoda trendikästä kodinomaisuutta. Myös uusilla tekstiileillä ja sisustustavaroilla saa jo ihmeitä aikaan”, Lehtonen vinkkaa ja muistuttaa, että säännöllinen puhdistaminen auttaa pitämään posliinituotteiden lasitteen kiiltävänä.

Toteutusvaiheessa kylpyhuoneremontin kuluja saa karsittua tekemällä osan työvaiheista itse, mutta LVI- ja sähkötyöt on aina jätettävä alan ammattilaiselle. Urakasta kannattaa pyytää tarjous etukäteen ja laatia kirjallinen sopimus kuluista, aikataulusta ja vastuusta.

”Allaskaapin voi vaihtaa itse, mutta vesikalusteiden asennukseen on hyvä käyttää ammattilaista. Myös peilikaapin sähkökytkentä on turvallisinta jättää ammattilaisen vastuulle. Märkätilassa tulee aina huomioida asuinkohteen mahdolliset määräykset ja kalusteen oikeaoppinen asennus”, Lehtonen muistuttaa.

Lupa-asiat kannatta hoitaa heti kuntoon. Taloyhtiössä asuvan on aina ilmoitettava suunnittelemistaan muutoksista. Kannattaa myös aina koota talteen tiedot remontissa käytetyistä materiaaleista. Maalien värikoodit, tapettien nimet, tuotteiden valmistajat ja koodit on hyvä olla tiedossa etenkin mahdollista asunnon myyntiä ajatellen.

Lue lisää:

Eristykset kuntoon kylpyhuoneremontissa

Näin korjattiin kopo laatoitus ja lievä kosteusvaurio