Uusi paljujen turvallisuusstandardi on varsinaisesti tarkoitettu porealtaiden ja vastaavien valmistukseen ja testaukseen. Niissä kuten tynnyreissäkin tärkeintä on tietenkin yleinen laadukkuus – tuotteen on oltava suunniteltu ja valmistettu turvallisuutta miettien. Valittujen materiaalien pitää olla käyttötarkoitukseen soveltuvia ja kestäviä.

Altaassa ei saa sisällä veden alla olla sen kokoisia aukkoja, joihin sormi, käsi, jalka tai pää voisi jäädä jumiin. ”Tämän vuoksi mekin olemme tämän vuoden alusta lisänneet valmistamiimme tuotteisiimme vielä suojaritilät veden virtausreikien eteen”, kertoo Kiramin tietohallinto- ja talousjohtaja Eero Rantanen.

Savupiipussa tulee olla kosketussuoja vähintään 100 cm kamiinan ylätasosta ylöspäin, jotta kuumaan savupiippuun ei pääse polttamaan itseään vahingossa.

Näissä ns. kertaalleen lämmitettävissä altaissa (standardissa nimeltä Scandinavian hot tubs) suositellaan, että samaa vettä ei käytetä kuin kerran yhden porukan kylpemiseen hygieniasyistä. Mutta myös tällainen kylpytynnyri voidaan varustaa suodatinlaitteistolla ja käyttää allaskemikaaleja, jolloin tätä rajoitusta ei ole, vaan samaa hoidettua vettä voidaan käyttää pidempään. Suodatuslaitteistolle ja niiden kytkennöille on omat vaatimuksensa, esim. että imuaukkoja altaassa tulee tällöin olla vähintään kaksi.

Lukittava kansi on oleellinen

Altaan turvallisuudesta, sinne sisäänpääsystä ja ulospääsystä tulee huolehtia. Vastuuta jää aina loppukäyttäjälle, koska sijoituspaikka vaikuttaa esimerkiksi rajakorkeuksiin. Jos altaan reuna on yli 80 cm korkea, pitää olla ulkopuolella askelma jota voi käyttää.

Käytännössä oleellinen asia on turvallisen kannen hankinta ja käyttö. Kansien tulee kestää tietyt painot ja testit, jotta lapset eivät voi pudota niistä läpi. Ne pitää voida lukita, niin että pieni lapsi ei pääse omin voimin kannen alle. Toisaalta on myös turvallista, jos allas on riittävän korkea (110 cm suoraa seinää), ilman kiipeilyn mahdollistavia ulokkeita.

Paljua käyttävien aikuisten vastuu korostuu, koska pieniä lapsia tulee aina pitää silmällä ja mikäli altaaseen jätetään vesi, pitää kansi todellakin lukita, että siitä saadaan turvallinen.

Tyhjennettäessä altaan putkistot tulee olla suunniteltu niin, että allas tyhjenee mahdollisimman hyvin, eikä vettä jää makaamaan putkistoihin tyhjennyksen jälkeen.

Lue lisää: https://rakennusmaailma.fi/kotikayttoisille-paljuille-vihdoin-oma-eu-standardi/