Kypäräkamera ja tekoäly voivat olla avuksi rakennusprojektien edistymisen seurannassa. Uutta tekniikkaa kokeiltiin pilottikohteissa. 

Rakennusalan teknologiastartup Buildots auttaa tuottamaan rakennusprojektien edistymisestä läpinäkyvää, riippumatonta ja ajantasaista dataa hyödyntäen konenäköä, digitaalisia kaksosia ja tekoälyä.

NCC ja Buildots toteuttivat pääkaupunkiseudulla kaksi pilottihanketta, joissa työnjohto sai kypärään asennetun kameran avulla päivitettyä tietoa rakennusprojektien sisätilojen edistymisestä. Kypäräkamera taltioi tiedon, joka muodostaa automaattisesti digitaalisen kaksosen, jota järjestelmä vertaa rakennussuunnitelmiin ja -aikatauluihin, ja ilmoittaa mahdollisista poikkeavuuksista.

Pilotti tehtiin samaan aikaan kahdessa NCC:n kohteessa, joista toinen oli asuintalo Espoossa ja toinen Helsingin Vallilassa sijaitseva toimistotalo, johon mediatalo MTV on sijoittamassa pääkonttorinsa loppuvuodesta. NCC on ensimmäinen suomalaisyhtiö, joka on ottanut käyttöön Buildotsin.

Kypäräkamera tallentaa yksityiskohdat

Työmaakäyntien aikana suojakypärässä oleva kamera tallentaa kaikki yksityiskohdat sisätiloissa. Buildotsin ohjelmisto muodostaa kuvamateriaalista dynaamisen digitaalisen kaksosen, jota voi verrata BIM-rakennepiirustuksiin ja josta rakentaja saa täysin tarkan ja objektiivisen kuvan projektin edistymisestä.

“NCC panostaa teknologian tuomiin hyötyihin rakentamisessa, ja onkin ollut hienoa pilotoida Buildotsin ratkaisua pääkaupunkiseudulla. Rakennuskohteiden samanaikainen seuranta voi joskus olla haasteellista. Olemme tarjonneet NCC:lle palvelun, josta seurata molempien kohteiden edistymistä yhdestä paikkaa. Tällä on ollut merkittävä vaikutus siihen, miten työmaita on johdettu”, kertoo Buildotsin perustaja ja toimitusjohtaja Roy Danon.

Rakentaja voi asettaa realistisia tavoitteita projektin edistymiselle ja seurata toteutumista reaaliajassa, toisin kuin silloin, kun seurantaa tehdään manuaalisesti. Lisäksi hyötynä on se, että tiedot tallentuvat yhteen ja samaan paikkaan.

“Palvelun avulla saimme läpinäkyvän ja luotettavan tilannekuvan projektin etenemisestä. Samalla Buildots tukee NCC:n digitalisaatiostrategiaa, jossa etsimme täysin uusia tapoja tehdä töitä rakennuskohteissamme”, kertoo NCC:n strategiajohtaja Jari Valo.

Buildotsin ja NCC:n yhteistyö tulee jatkumaan tänä vuonna We Land -toimistotalon projektissa Helsingin Ruoholahdessa.

Lue lisää:

Suomalainen tekoälyratkaisu hillitsee kiinteistöjen päästöjä