Nyt on aika laittaa lämmitys kesätauolle ja tarkistuttaa järjestelmän toiminta. Säästät energiaa, ja pitkällä juoksulla myös euroja.

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä.

”Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen”, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Erityisesti vanhojen talojen verkoston vedessä on sakkaa, joka voi laskeutua pumpun pesään ja jumiuttaa sen. Pumppu kannattaakin käynnistää hetkeksi pari kertaa kesässä.

Taloyhtiöissä lämmitysjärjestelmän käyttö ja huolto ovat taloyhtiön vastuulla. Omakotitalon omistaja puolestaan vastaa talonsa laitteista.

Tilaa vuosihuolto

Kun lämmitys on pois päältä, on hyvä hetki tarkistuttaa järjestelmän muiden osien toiminta. Säännöllinen tarkistus ja huolto pienentävät talvisia häiriöriskejä.

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinä on osia, jotka pitää ajoittain tarkistaa ja tarvittaessa uusia. Tällaisia ovat patteritermostaatit, varoventtiilit ja paisunta-astia. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto on hyvä ajoittaa kesäaikaan.