Haluatko kotiisi jopa vuosikymmeniä kestävän energiatehokkaan valaistuksen? Se on mahdollista saada asentamalla laadukas led-nauha ja laadukas sekä riittävän tehokas muuntaja. Asennuksen voi tehdä myös jälkiasennuksena.

Kotiin on mahdollista saada jopa vuosikymmeniä kestävä energiatehokas valaistus, kun valonlähteeksi valitaan laadukas led-nauha ja riittävän tehokas muuntaja. Tärkeää on myös, että asennus tehdään oikein.

”Led-nauhan elinikä riippuu asennettavasta kohteesta, jäähdytyksestä, lämpötilasta ja olosuhteista. Oikein asennetun nauhan elinikä on 30 000–50 000 tuntia. Kun käyttöaika loppuu, tuotteet voi viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen”, sanoo kotimaisen Valotehtaan Johanna Lepistö. Yritys on erikoistunut led-valaisimiin ja valaistuskomponentteihin.

”Uudisrakennuskohteessa on ihanteellisen hyvä tilaisuus suunnitella led-nauhoilla toteutettu valaistus parhaalla mahdollisella tavalla. Kun led-nauhat profiileineen on huomioitu jo sähkösuunnittelussa, tarvittavat vedot on helppo toteuttaa seiniin ja välikattoon. Muuntajien määrät ja asennuspaikat sekä johtovedot kannattaa tarkistaa varman päälle sekä sähköasentajan että myyjän kanssa, sillä pitkät led-nauhavedot aiheuttavat jännitehäviötä.”

”Epäsuoraan valaistukseen kannattaa valita tehokas led-nauha, sillä katosta ja seinästä heijastuva epäsuora valaistus on aina hieman himmeämpi kuin suoraan suunnattu valonlähde”, neuvoo Lepistö.

Himmennyksen avulla tehokaskin valaistus voidaan säätää tarvittaessa tunnelmavaloksi. Myös himmennystarpeista on hyvä kertoa sähköjen suunnittelijalle ajoissa.

”Tarvittava valoteho on makuasia ja riippuu tilan käyttötarkoituksesta. Eri huonetiloille on kuitenkin laadittu karkeat suositukset: Kirjahyllyn tunnelmavalaistus esimerkiksi 4–6 W/m eli esimerkiksi 400–700 lm/m. Keittiövalaistus 12–18 W/m eli noin 1300–2000 lm/m, riippuen keittiön väreistä ja valontarpeesta”, Lepistö luettelee.

Jälkiasennuskin onnistuu

Kun on aika kohentaa kotia remontilla, on hyvä samalla miettiä uutuuttaan hohtavien pintojen valaistus uusiksi. Kätevintä on aloittaa ajatusten avaaminen selaamalla netistä löytyviä eri valmistajien led-nauhaideoita.

”Suunnittelun aluksi mietitään, mihin tiloihin halutaan yleisvalaistusta ja mihin epäsuoraa valaistusta. Sitten mietitään valaistustaso: tunnelmaa vai tehokasta työskentelyvaloa. Sitten mitataan kohteet huolellisesti, jotta saadaan laskettua riittävä määrä tarvikkeita sekä suunniteltua led-nauhojen teho ja muuntajamäärä. Yleisimmin led-nauhat myydään 5 metrin keloissa ja led-profiilit esimerkiksi kahden metrin pätkinä. Kumpaakin voi jatkaa ja lyhentää tarpeen mukaan”, sanoo Lepistö.

”Jos led-nauhat asennetaan esimerkiksi keittiön välitilaan, jossa valaisimilla ei ole valmiiksi seinäkatkaisijaa, valonohjaus on usein helpointa asentaa langattomilla valosäätimillä. Silloin ei tarvitse tehdä uusia johdotuksia valokatkaisinta varten. Riittää, että valaisimille saa virran joko pistorasiasta pistotulpalla tai kiinteällä 230V -kytkennällä, esimerkiksi vanhasta korvattavasta loisteputkivalaisimesta.”

”Markkinoilla on useita erilaisia langattomia RF-järjestelmiä ja paljon erilaisia malleja: yksi- ja kaksiosaisia tai pyörittämällä toimivia valokatkaisijoita, himmentimiä ja kaukosäätimiä. Jotkut langattomat järjestelmät voidaan liittää kodin älyratkaisuihin, kuten WiFi-ohjaukseen kännykällä tai vaikkapa älykotiratkaisuihin kuten Zigbee tai Z-wave.”

Tarpeelliset lisävarusteet

”Led-profiili on tärkeä varuste. Tarjolla on pinta-asennettavia, uppoasennettavia, kulmaan asennettavia led-profiileja sekä erikoismalleja esimerkiksi rappusten, lattian tai vaatekaappien valaisuun. Lisäksi on epäsuoraan valaistukseen suunniteltuja seinälistoja.”

Led-profiili kiinnitetään paikalleen kiinnikkeillä, ruuvaamalla, teipillä tai liimaamalla led-profiilin mallista ja asennuspaikasta riippuen. Hyvin sijoitetun led-profiilin avulla valosta saadaan myös tyylikästä häikäisemätöntä epäsuoraa valoa antavaa valaistusta.

”Opaalin sävyinen kansi eli diffuusori piilottaa led-nauhan ledipisteet erinomaisesti. Mikäli toivotaan, etteivät ledipisteet näy lainkaan, kannattaa valita hieman syvempi led-profiili (noin 10 mm->), opaalin sävyinen kansi sekä tiheäledinen led-nauha, jossa on vähintään 120 led/m. Kannattaa huomioida, että opaali kansi syö valotehoa 30–50 % mallista riippuen”, sanoo Lepistö.

Saatavilla on myös kiinnitysklipsejä, erilaisia päätypaloja ja kulmapaloja viimeistelyyn sekä muun muassa riippuvaijereita profiilin kiinnittämiseksi riippuvalaisimeksi vaikkapa keittiön saarekkeen päälle tai työvalaisimeksi.

”Led-nauhojen jatkokset ja kulmaliitokset kannattaa tinata eli juottaa kiinni, sillä oikein juotetut liitokset ovat kestävämpiä sinänsä käytännöllisiin pikaliitosklipseihin verrattuna. Myös liitäntälaitteiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne voivat olla se ensimmäisenä loppuun kuluva osuus”, neuvoo Lepistö.

Jännitelähteen alimitoitus voi olla omatoimiasentajan kompastuskivi. Jännitelähteessä on suoja ylikuormaa vastaan, nauha alkaa yleensä vilkkumaan tai sammuu. Jännitelähteen pitää olla 20–30 % suurempi kuin led-nauhan teho.