Mies ja nainen tutkivat hanavaihtoehtoja kaupassa

Vesihana joutuu arjessa kovaan käyttöön. Hanan teknisiä ominaisuuksia koetellaan päivästä toiseen vesijohtojärjestelmän paineessa. Tyyppihyväksyntä kertoo testatusta laadusta.

Hanan ostaja kohtaa kaupassa krominhohtoisen runsaudenpulan. On tuttuja vipuhanoja, ulkomaista ultramodernia, lasikaulushanoja, hipaisutoimintoja, rustiikkista uusvanhaa, country-henkistä, mustaa muovimutkaa ja vaikka mitä. Siitä vain parhaan näköinen vesilaite ostoskärryyn ja sillä selvä? Ei ihan, vaikka moni rakentaja mieltääkin hanavalinnat sisustuspuolen puuhiin.

Hanan ostajan tärkein ohjenuora on tyyppihyväksyntämerkintä. Suomessa VTT antaa STF-merkinnän hanoille, jotka ovat läpäisseet seuraavat testit: vedenvirtaama, hanan ja sekoittajan äänitaso, käyttökestävyys (= paineenkestävyys, kulutuksenkestävyys, lujuus) ja materiaalista irtoavat lyijy- ja kadmiumpitoisuudet. Merkinnän pitää löytyä joko tuotteesta, esitteestä tai pakkauksesta. Pätevä myyjä etsii sen mielellään asiakkaalle.

”Suomalainen Tyyppihyväksyntä Finland – merkintä (STF) takaa, että hana on testattu ja tyyppihyväksytty suomalaisiin olosuhteisiin. Se voidaan turvallisesti liittää osaksi vesijärjestelmää. Myös hanan kytkentäputken on oltava tyyppihyväksytty, sillä kyseessä on toiminnallinen kokonaisuus. Putket hyväksytään putkina ja hanat hanoina. Teemme kuukaudessa useita tyyppihyväksyntäpäätöksiä. Myös päivityksiä tehdään, sillä tyyppihyväksyntä on voimassa viisi vuotta”, sanoo VTT:n arviointipäällikkö Liisa Rautiainen.

Rautiaisen mukaan STF-merkintä on selkein valinta suomalaisiin oloihin. Lisäksi markkinoilla on luotettavasti tyyppihyväksyttyjä hanoja, joille on annettu jonkin muun laitoksen kuin suomalaisen VTT:n tyyppihyväksyntämerkintä. Ruotsin, Norjan ja Tanskan testaamat hanat ja putket täyttävät todennäköisesti samat kriteerit kuin suomalaiset STF-merkityt tuotteet. Tällä hetkellä hanoille ei ole vielä koko Euroopan kattavaa yhteistä merkintää, mutta siihen ollaan joidenkin vuosien kuluessa menossa.

Jos tyyppihyväksyntämerkintää ei löydy, hana ei välttämättä ole huono. Toisaalta laatu jää arvailun varaan, jos minkäänlaista testituloksia ei ole saatavilla. Ostajan kannattaa pitää tositteet tallessa, sillä tuotevastuu on tiukka. Tuotevastuulain perusteella yritys on vastuussa valmistamistaan, maahantuomistaan tai myymistään tuotteista. Luotettavat valmistajat kantavat vastuunsa tyylikkäästi ja testauttavat tuotteensa tyyppihyväksynnän saamiseksi.

Hui-hai-hana voi tulla kalliiksi

”Ammattimainen putkiasennusliike ottaa tyyppihyväksynnän vakavasti. Vastuuntuntoiset LVI-asennusliikkeet eivät asenna tyyppihyväksymättömiä hanoja tai pyytävät asiakasta allekirjoittamaan vastuuvapautuksen. Rakennusliikkeet, jotka tekevät myös putkitöitä, voivat asentaa tyyppihyväksymättömiä hanoja tietämättään. Lisäksi Suomi on täynnä kaikki asennushommat osaavia ’naapurin miehiä’. Suurin syntipukki on silti hanojen myyjä, joka ei osaa tai välitä informoida asiakasta tyyppihyväksynnän tärkeydestä”, sanoo varatoimitusjohtaja Jani Savolainen, Vantaan LVI-asennus Oy.

”Asensimme kerran pitkäaikaisen asiakkaamme pyynnöstä tyyppihyväksymättömän keittiöhanan yhteen hänen asunnoistaan. Parin viikon kuluttua tuli hätäinen soitto, että nyt tulee vesi lattialle. Onneksi asukas oli kotona ja pääsimme pian paikalle. Muuten vahinko olisi levinnyt laajalle. Vuodon syy oli tyyppihyväksymättömän hanan luokaton laatu. ’Irtoviiksissä’ eli putkissa, jotka ruuvataan hanaan kiinni, ollut surkea o-rengas petti.” Sittemmin Savolaisen yritys on 85 prosentissa tapauksista kieltäytyvät kokonaan asentamasta tyyppihyväksymätöntä hanaa, lopuissa asiakas on saanut allekirjoittaa vastuuvapauden.

Jos joku vängällä haluaa tyyppihyväksymättömän hanan, miksei siihen voi vaihtaa parempia osia? Asiakkaat eivät halua, sillä raha ratkaisee. Tulee kalliiksi, kun asennusfirma ajelee etsimässä erikoishanaan mahdollisesti sopivia osia. Hui-hai-hanojen suosio kasvoi rakentamisen korkeasuhdanteen aikana. Jos tyyppihyväksytty hana maksaa 120 euroa ja vaihtoehtona on 15–50 euron ostos, moni ei mieti kahta kertaa.

”Kerromme asiakkaille, mitä ongelmia hui-hai-hanasta voi aiheutua. Osat pettävät, hana vislaa kuin juna, hanarunko ei kestä paineiskuja. Hana voi olla holtiton ja säädötön suomalaisen vedenpaineen pitelyssä eli syöksyttää hyökyaallon lattialle. Korjaukset voi joutua maksamaan itse. Taloyhtiön huoltomies tulee korjaamaan ja taloyhtiö voi maksaa vain tyyppihyväksyttyjen perushanojen korjaukset”, luettelee Savolainen.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 5/08, joka ilmestyy 20.8.