Lahopuu ehdistää luonnon monimuotoisuutta, sitä näkee jo kaupunkien puistoissa. Lahopuutarhan voi perustaa kotipihallekin.

Lahopuun merkitys luonnon monimuotoisuuden vaalijana on tunnustettu. Kaupunkien viheralueilla maapuut ovat meilläkin jo tuttu näky, vaikka Keski-Eurooppaan verrattuna vähemmän. On lahopuuasetelmia ja istuinpölkkyjä, jopa kokonaisia lahopuutarhoja.

”Lahopuun lisääntyminen rakennetuilla viheralueilla tulee jatkossa muuttamaan kaupunkikuvaa. Kun lahopuun ansiosta kaupungin lajisto uudistuu, myös perinteinen jako hoidettujen puistojen ja luonnontilaisempien metsien välillä hämärtyy”, Villi vyöhyke -yhdistyksen puheenjohtaja, tutkija Jere Nieminen ennustaa.

Kannot voi jättää jyrsimättä toivottaakseen lahoavaa puuta hyödyntävä eliöt tervetulleeksi puutarhaan.

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailmasta 1/21.

Näin käytät lahopuuta pihalla

Jätä kaadetun tai myrskyssä itsestään kaatuneen puun runko pihalle joko kokonaisena tai sahaa se osiin. Maapuilla voi ohjata kulkua, käyttää niitä muurin tapaan.

Kaada puu 1–5 metrin korkeudelta ja jätä lahoamaan pystypuuna tai korkeana kantona. Puu pysyy pystyssä juurakkonsa avulla jopa vuosikymmenet. Myös myrskyn katkaisema puu sopii säilytettäväksi lahopuuna.

Kaadettu runko voi toimia pihassa aluksi penkkinä, kunnes lahoaminen edistyy. Rungonpätkistä saa jakkarat grilli- tai nuotiopaikalle. Jos paikka on kuiva, puut kestävät pitkään.

Kuolleet oksat sopivat kasviryhmien rajaamiseen kohopenkeiksi. Erityisen hyvin ne sopivat metsäpuutarhaan, jossa oksat saavat sammalta peitokseen. Oksat voi kasata myös siltään pihan syrjäiselle paikalle auttamaan luontoa.

Oksista rakentuu kaunis, luonnonläheinen lahopuuaita: maahan iskettyjen tolppien väliin kerätään puiden ja pensaiden leikkausjätteet ja myrskyn irrottamat oksat. Aita madaltuu lahotessaan, joten sitä huolletaan lisäämällä päälle tuoretta puuta.

Kaadetusta puusta monet sahaavat kiekkoja askelmiksi perennaryhmään tai polulle. Kannot voi jättää jyrsimättä toivottaakseen lahoavaa puuta hyödyntävä eliöt tervetulleeksi puutarhaan.

Kaadetusta puusta syntyy myös taidetta. Toisistaan irrotetut runko ja oksat asetellaan puutarhaan kauniisti ja ympäristön annetaan heinittyä. Paljaaksi puhdistetut puiden ja pensaiden juurakot sopivat kotipihalle rakennetun lahopuutarhan maisemointiin.

Lahopuu ja oksat ovat perinteisiä lasten leikeissä. Niistä saa koottua majoja. Kävyt, kepit ja muut saavat lapsen mielikuvituksen lentoon.

Jere Nieminen