Kesä-elokuun välisenä aikana tehtiin pääkaupunkiseudulla vajaat 12 prosenttia vähemmän käytettyjen asuntojen kauppoja kuin vuosi sitten. Muutos osuu samaan ajankohtaan kuin lainakaton kiristys.

Heinäkuun alusta voimaan astunut lainakaton kiristys on vaikuttanut selvästi varsinkin huonokuntoisiin asuntoihin sekä alueisiin kaupunkikeskusten ulkopuolella. Alle 200 000 euroa maksavien kerrostaloasuntojen kauppa on vähentynyt eniten.

”Asuntokaupan kasvu on taittunut jo viime 12 kuukauden aikana ja kesään osunut lainakaton kiristys vaikutti asuntokauppaan voimakkaasti, koska hidastuminen oli jo käynnissä”, kertoo Kahdeksannen päivän toimitusjohtaja Jussi Karppinen.

Uusista asunnoista ylitarjontaa

Pääkaupunkiseudun asuntoilmoitusten kokonaismäärä on kasvanut vuoden alusta yli 30 %, nyt niitä on jo yli 13 000 kappaletta. Välittäjien kautta myydään kuukausittain keskimäärin noin 1 500 asuntoa eli suurin osa ilmoitetuista asunnoista jää kuukausittain myymättä.

Kaksi kolmesta asuntoportaaleissa löytyvästä asuntoilmoituksesta pääkaupunkiseudulla oli lokakuun alussa uusia asuntoja. Viime vuosien hyvä kaupankäynti ja siitä seurannut rakentamisen buumi on tuottanut selvää ylitarjontaa markkinoille. Kuten myös Rakennusteollisuus ry:n katsauksesta voi havaita, myymättömien uusien valmiiden asuntojen määrä on kääntynyt hiukan kasvuun syyskuussa.

”Asuntomarkkinan kasvu taitaa tällä kertaa olla jo ohi ja olemme siirtyneet ison tarjonnan myötä ostajan markkinaan”, Karppinen sanoo.

Ajaako kiristynyt lainakatto ostajat uusiin asuntoihin?

 Heinäkuun alusta voimaan astunut lainakaton kiristys on vaikuttanut selvästi varsinkin huonokuntoisten asuntojen kauppoihin sekä alueisiin kaupunkikeskusten ulkopuolella. Pankit lainoittavat nihkeästi remontteja ja oma pääoma ostajilla kuluu nyt asunnon ostoon, eikä sitä jää jäljelle remonttiin.

Uusia asuntoja on helpompi ostaa myös niiden yhtiölainaosuuksien takia, joilla voidaan helpottaa ostajien tarvitseman pääoman määrää. Käytetyissä asunnoissa tätä joustomekanismia ei ole.

Kalliiden asuntojen kauppa kasvaa yhä

Vaikka kesällä kauppamäärät kokonaisuutena laskivatkin pääkaupunkiseudulla, niin kalliiden asuntojen kauppa kasvaa edelleen. Viimeisen 12 kuukauden aikana yli 500 000 euron asuntojen kauppa on kasvanut Helsingissä jopa 20 % ja Espoossakin 8 %.

”Pääkaupunkiseudullakin on alkanut sama eri alueiden eriytyminen, mikä on ollut käynnissä valtakunnallisessa asuntokaupassa jo kymmenen vuotta”, toteaa Karppinen.

Tutkimuksesta

Kahdeksas päivä toteuttaa puolivuosittain markkinakatsauksen, jossa tarkastellaan kiinteistönvälittäjien pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) tekemiä käytettyjen asuntojen kauppoja. Tarkasteluaineistona on Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n (KVKL ry) hintaseurantapalveluun rekisteröityjä kauppoja. Palvelu kattaa noin 75 prosenttia kaikista tehdyistä kaupoista. Mukana ei ole rakennusyhtiöiden, tai yksityisten tekemiä kauppoja. Katsauksen tarkasteluajanjaksona on käytetty 12 kuukauden ajanjaksoa.