Lämmin suihku on monelle asia, jota ei helposti yhdistä energiankulutukseen. Lämmin vesi voi kuitenkin muodostua monelle liian kalliiksi ylellisyydeksi, kun paljastuu, miten paljon se kuluttaa energiaa.

Lämpimän veden osuus kotitalouden vuotuisesta energiankulutuksesta on huomattava, jopa puolet.  Yli kaksi kolmasosaa kotitalouksien lämpimästä vedestä kulutetaan suihkussa.

Lämpimän veden kulutusta voi havainnollistaa parilla vertauksella. Esimerkiksi minuutin pituinen lämmin suihkuhetki kuluttaa enemmän energiaa kuin koko päivän valaistus ja kotielektroniikan käyttö kolmihenkisessä kotitaloudessa keskimäärin.

Jo pelkästään yksi sekunti lämpimässä suihkussa kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin 13 tuuman MacBook 1,5 tunnissa.

”Hyvin eristetyissä taloissa veden lämmityksen energiankulutus on jo lämmityksen tasolla”, huomauttaa Oras Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen.

Lämmin vesi seurantaan

Tietoisuus energian- ja vedenkulutuksesta kasvaa vasta siinä vaiheessa, kun energian- ja vedenkulutus tehdään näkyväksi. Jokapäiväinen kulutusseuranta pitää veden-, sähkön- ja lämmönkulutuksen kurissa ja voi säästää niitä merkittävästi.

Älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia käytännönläheisiä ratkaisuja tarvittaisiin parantamaan kotien energiatehokkuutta nykyistä selvästi enemmän. Kun kuluttaja saadaan tiedostamaan oman energian- ja vedenkulutuksensa, on mahdollisuus saada säästöjä syntymään.

Sveitsin ja Saksan yliopistoissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin hotellivieraiden käytöksen muutosta, kun he saavat välitöntä tietoa suihkun energian ja veden kulutuksesta. Tutkimuksen mukaan digitaalisen käsisuihkun käyttöönoton jälkeen syntyi merkittäviä tuloksia, ja hotellivieraiden energiankulutus väheni keskimäärin 11,4 prosenttia.

Omaa lämpimän veden kulutusta voi seurata digitaalisilla käsisuihkuilla, joiden virtaama- ja lämpötilasensorit mittaavat kulutusta ja antavat siitä reaaliaikaista tietoa.

Suihkun led-valot kertovat liikennevalojen tapaan lämpimän veden kulutuksen. Vihreä valo palaa 30 litraan asti, keltainen ja oranssi valo 30–50 litran välillä ja punainen valo syttyy, kun suihkussa on käytetty vettä yli 50 litraa.

Lue lisää:

Pystyisitkö säästämään vedenkulutuksesta? Lue miten se tapahtuu!

Mökkisuihku säästää vedenkäyttöä ja on kätevä myös retkellä