Lämmityskausi on taas päällä. Näin huolehdit, että kodin ilmankosteus pysyy kurissa.

1 Riittävä ilmanvaihto

Ilmaan sitoutuneen kosteuden määrä on öisin pienempi kuin päivisin. Hyvä tuuletus vähentää tehokkaasti ilmankosteutta asunnosta. Jos sisällä on liian lämmintä, öisin voit tuulettaa asuntoa tehokkaasti esimerkiksi pitämällä ikkunat auki yöllä ja sulkemalla ne päiväksi. Mitä viileämpää sisään tuleva ilma on, sitä vähemmän siinä on kosteutta. Kun säät viilenevät, voit vähentää tuuletusta ja lopettaa yötuuletuksen

2 Märkätiloihin lämmitykset päälle

Märkätiloissa kannattaa pitää lämmitykset päällä, vaikka kylpyhuone tuntuisikin tukalan kuumalta kostean ilman vuoksi. Jos märkätilaan ei saa lämpöä päälle, ota yhteyttä huoltomieheen tai isännöitsijään. Jos käytät erillistä pyykinkuivaustilaa, lämmitys on hyvä laittaa myös siellä päälle. Pyykkien kuivaus kannattaa tehdä märkätiloissa tai kuivaustilassa muun huoneiston sijaan. Tällöin ilma poistuu tehokkaasti ilmanvaihdon kautta, eikä se leviä tiloihin, jotka eivät kestä yhtä hyvin korkeaa kosteutta.

3 Hyödynnä ilmalämpöpumpun kuivaustoimintoa 

Ilmalämpöpumpulla saa kuivattua asunnon kätevästi, kun muistat vaihtaa jäähdytystoiminnon kuivaustoimintoon. Varsinaista jäähdytystoimintoa kannattaa käyttää nyt syksyllä varovasti, sillä jäähdyttäessä asuntoon muodostuu helposti kohtia, joihin tiivistyy kosteutta. Kuivaustoimintoa voi käyttää rauhassa.

4 Tarkkaile ilmankosteutta 

Ilmankosteuden määrää kannattaa seurata erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä. Pyykin kuivumisen perusteellakin voi jo päätellä, onko huoneessa liikaa kosteutta – jos pyykki ei kuivu vuorokaudessa, paranna tuuletusta ja lisää lämmitystä. Etäluettavasta kosteusmittarista on hyötyä silloin, jos tilassa ei vieraile joka päivä – mittaria voi lukea etänä, jolloin esimerkiksi kesämökin, varaston tai autotallin kosteudesta pysyy perillä mittarin avulla.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Kun lämmityskausi alkaa, muista nämä

  • Märkätilojen lämmitys on syytä aloittaa heti, kun tilat otetaan käyttöön kesän jälkeen.
  • Kun lämpöä tarvitaan muuallakin, aloita lämmitys tehokkaimmalla lämmitysmuodolla, kuten ilmalämpöpumpulla. Lisää sen lämpötilaa pikkuhiljaa ja ota muut lämmittimet avuksi vasta silloin, kun tehokkaimman lämmityslaitteen teho ei enää riitä.
  • Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle, kun ilma viilenee ulkona. Pakkasilla ilmanvaihtoa tarvitaan enää hiilidioksidin poistamiseen, ja ilmanvaihdon tarve on silloin hyvin pientä.
  • Tarkista kesän jäljiltä ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Varmista, että kaksoisikkunallisissa tuuletusikkunoissa ja ovissa molemmat kerrokset sulkeutuvat kunnolla.
  • Syksy on hyvä aika puhdistaa ilmanvaihdon suodattimet. Siivoa ilmanvaihtokoneen tiivisteet. Puhdista lämmönvaihdin ja varmista, että se on talviasennossa. Jos sinulla on vain poistoilmapuhallin, puhdista tuloilmaventtiilien suodattimet.