Helteellä katon lämpötila voi Sokevan mukaan nousta materiaalista riippuen jopa 70-80 celsiusasteeseen. Kattojen puhdistus on lämmöstä johtuen ollut haastavaa tai jopa mahdotonta. Ilmaston lämpeneminen ja ääri-ilmiöt kuitenkin lisäävät tarvetta pitää rakennusten katot ja julkisivut kunnossa ja siistinä.

”Kosteus ja lämpö kiihdyttävät home-, levä- ja sammalkasvustoja rakennusten ulkopinnoilla. Homeen tunnistaa mustista pilkuista, levän vihertävästä pinnasta ja sammalen huomaa helposti esimerkiksi kattopinnalla”, Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä kertoo.

Sammalta kasvaa useimmin katoilla, jonne tuuli kuljettaa itiöitä. Sammalet menestyvät pinnoilla, koska ne pystyvät hakemaan ravinteita myös ilmasta ja vedestä. Eloperäiset kasvustot keräävät itseensä kosteutta, pitävät pinnan kosteana, haperruttavat materiaaleja ja voivat lahottaa esimerkiksi katon alusrakenteita.

Katemateriaali haurastuu

Tiilikatolla sammal hidastaa katon kuivumista ja haurastuttaa katteen pintaa. Jäkälä on katolle vielä sammaltakin pahempi peikko. Jäkälä saattaa syödä jopa reikiä huokoiseen tiilikattopintaan. Pakkasten tullessa reikiin kertynyt vesi jäätyy, laajenee ja voi halkaista tiilen. Sammal ja jäkälä kannattaa pestä katolta pois ennen ilmojen viilentymistä.

”Helle on jarruttanut tänä kesänä kattojen puhdistusta. Kuumuus voi pehmentää kattomateriaaleja eikä katteen päälle ole voinut mennä. Ilmojen viilentyessä katolle taas pääsee, ja töitä voi tehdä yöpakkasiin saakka”, Markku Kärppä muistuttaa.

Sammalen poisto katolta helpottaa muutenkin kiinteistönhuoltoa. Sammalkasvusto tukkii helposti räystäskouruja, aiheuttaa kosteutta ja jäätyessään vesi voi rikkoa rakenteita. Vaikka julkisivu ja katto olisivat likaantuneet pahastikin, kasvustosta pääsee eroon puhdistusaineilla, vedellä ja huolellisella työskentelyllä.

Puhdistusta omatoimisesti

Omakotitalon katon voi puhdistaa itsekin tai antaa työn alan yrittäjien tehtäväksi. Työturvallisuus kannattaa pitää mielessä, kun kiipeää useiden metrien korkeuteen. Tukevilla nousutikkailla pääsee ylös katolle, lapetikkaat ja kattosilta helpottavat katolla työskentelyä, turvavaljaat varmistajat katonpesijän turvallisuutta ja varmistavat pesijän pysymisen katolla.

Keskimäärin omakotitalon vesikaton puhdistaminen voi maksaa pari sataa euroa. Työhön tarvitaan neljän litran kanisteri tiivistettä 150 neliömetrin kattopinnan käsittelyyn, vettä ja matalapaineruisku. Tiiviste laimennetaan vedellä suhteessa yksi osa tiivistettä ja viisi osaa vettä. Liuos ruiskutetaan kasvustoon ja mieluiten puolipilvisenä ja sateettomana päivänä. Liuos jätetään kattopintaan.

Sade ja tuuli irrottavat kuolleet kasvustot katolta ja pudottavat ne pois. Puhdistusaine imeytyy kattopintaan ja suojaava vaikutus voi kestää jopa kaksi vuotta. Puhdistusaineen pakkausmerkinnät kannattaa lukea tarkoin ennen työhön ryhtymistä. Eri kohteisiin on omat aineet kuten tiilikatoille, teräskattojen puhdistukseen ja puujulkisivun pesemiseen.