Lämpöpumppu voi säästää öljylämmitykseen verrattuna energiakuluja vuodessa keskimäärin 2600 euroa. Energiaviraston rahoittamaa neuvontaa on nyt tarjolla vuoteen 2025 saakka. Tiedätkö jo oman alueesi energianeuvojan?  

Energianhinnan nousu kasvattaa myös energianeuvonnan kysyntää. Energiaviraston tilastojen mukaan kotitalouksien sähköstä maksama kokonaishinta nousi 25 prosenttia vuonna 2021, sähkölämmittäjien 35 prosenttia.

Maksutonta ja riippumatonta energianeuvontaa antaa valtion omistama kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy. Löydät tietoa energianeuvonnasta ja alueellisista energianeuvojista täältä.

Energianeuvonta on toiminut kaikissa Manner-Suomen maakunnissa nyt kolme vuotta. Energianeuvonta on kohdistettu kotitalouksille ja taloyhtiöille, kunnille sekä pk-yrityksille. Eniten yhteydenottoja tulee omakotitaloasukkailta, kerros- ja rivitaloista tulee joka viides kysymys. Kysymyksissä korostuu kaksi asiaa: lämpöpumppu sekä aurinkosähkö.

Lämpöpumppu säästää suuret summat

Esimerkki energiansäästöstä: Öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun vaihtava säästää energiakustannuksistaan vuosittain keskimäärin noin 2 600 euroa, jolloin investointi on maksanut itsensä alle kuudessa vuodessa. Kun lämpöpumppu on käyttöiältään vähintään 15 vuotta, taloudellinen etu on lähes 30 000 euroa kotitaloutta kohti öljylämmitykseen verrattuna.
”Alueellinen energianeuvonta on ollut menestystarina, sillä energianeuvontaa saaneet arvostavat neuvonnan hyvin korkealle, suositteluhalukkuus on ollut 4,2 asteikolla 1–5”, kertoo yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta.

Aurinkopaneeleita on jo kymmenien tuhansien talojen ja mökkien katoilla.

Tänä vuonna myönnetyn valtion lisärahan avulla alueellinen energianeuvonta jatkuu vielä kaksi vuotta, vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka. Alkuperäinen neljän vuoden rahoitus neuvonnalle ulottui toukokuuhun 2023.

”Energiamarkkinoiden häiriöiden jatkuessa ja energianhintojen kehityksen ollessa epävakaata, on tärkeää, että kotitalouksille on tarjolla puolueetonta ja maksutonta neuvontaa, joka auttaa sekä pienissä että suurissa energiaan liittyvissä kysymyksissä. Nyt varsinkin energian säästäminen ja tulevaan talveen varautuminen ovat tärkeitä teemoja kotitalouksille”, toteaa Energiaviraston Kirkinen.

Lue lisää:

Lämpöpumpusta tuli suosittu lämmitysmuoto

Lämpöpumppujen myynti vahvassa nousussa alkuvuodesta

Omakotitalouksien aurinkovoimalat ovat entistä tehokkaampia