Lämpöpumppujen asentajien pätevyysvaatimukset nousevat

Mies punaisessa paidassa tarkastelee lämpöpumppua

Kylmäalan pätevyysvaatimuksista annetun asetuksen siirtymäaika on umpeutumassa heinäkuun alussa. Jos olet asennuttamassa lämpöpumppua, kannattaa tarkistaa Tukesin nettisivuilta, onko asentajallasi luvat kunnossa.

Valtioneuvosto antoi vuoden 2009 kesäkuussa asetuksen 452/2009 ”otsonikerrosta heikentäviä aineita ja eräitä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien laitteiden huollosta”. Asetuksella määrättiin mm. jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitteiden huoltajan ja asentajan pätevyysvaatimuksista.

Asetukselle annettiin näiden laitteiden suhteen kahden vuoden siirtymäaika, joka päättyy nyt heinäkuun alussa. Siihen mennessä lämpöpumppuja ja ilmastointilaitteita asentavien liikkeiden ja ammatinharjoittajien pitää olla päivittänyt pätevyytensä. Osalle asentajista ja asennusliikkeistä se merkitsee lisää kouluttautumista, osalle kyseessä on pelkkä paperinen muodollisuus. Jos aiempi pätevyys on perustunut pitkään kokemukseen alalla, ei kun koulutukseen.

Mutta heinäkuun alkuun mennessä kaikki eivät millään ehdi saada pätevyyttä. Tukesin kylmäalan teknillinen asiantuntija Merja Rajamäki kertoo, että ns. siirtymäkauden rekisterissä on vielä vajaat 1 500 nimeä, jotka siis eivät ole uutta pätevöitymistä saaneet. Osa tosin saattaa olla sellaisia, jotka ovat päteviä ja lähettäneet hakemuksensa, mutta ne ovat juuttuneet Tukesin käsittelyruuhkaan.

”Hakemuksia tulee kyllä kohtuullisen hyvää vauhtia, mutta kyllä niitä vielä on runsaasti siirtymäkauden rekisterissä. Olen siinä käsityksessä, että oppilaitoksissa on aikamoiset ruuhkat, joten kaikki eivät nyt koulutukseen pääse. Sellaisen päätöksen olemme tehneet, että niin kauan kuin meillä on hakemusruuhka purettavana, siirtymäkauden rekisteri pysyy sivuilla näkyvissä. Tällä hetkellä hakemusten käsittelyaika on noin viisi viikkoa, joten ruuhka lienee purettu elo-syyskuulla”, Rajamäki sanoo.

Käytännössä pätevöitymisensä kanssa myöhässä olevat saavat näin hieman jatkoaikaa.
”Siirtymäaikaa on ollut kaksi vuotta, joten kyllä tässä on ollut hyvää aikaa pätevöitymiselle. Mutta onko sitten odotettu helpotuksia vaatimuksiin tai jotakin muuta vai eikö vain ole ollut aikaa, kun ei asiasta ole pidetty huolta ajoissa”, Rajamäki aprikoi.
”Jos minä kuluttajana olisin asennuttamassa lämpöpumppua, katsoisin kyllä, että asentajalla on oikeudet ja pätevyys kunnossa”, Rajamäki toteaa.

Näin ainakin varmistuu, ettei vastuu- ja takuukysymyksiin jää mitään epäselvyyksiä. Asia on helppo selvittää Tukesin sivuilta www.tukes.fi Kylmäalan pätevyysrekisteristä.

Edupoli suurin kouluttaja

Koulutuksia järjestetään ainakin viidessätoista aikuiskoulutuskeskuksessa eri puolilla maata. Suurin kouluttaja on Edupoli, jossa kylmätekniikan opiskelijoita oli viime vuonna noin 550.

”Kaikki kevään koulutukset ovat olleet täynnä jo kauan, päivittäin tulee puheluita, joissa mattimyöhäiset kyselevät, mitä heidän pitäisi tehdä. Me tarjoamme syksyn koulutuksia, yleensä asiakkaat haluavat jotakin pientä kertausta, minimissään puhutaan noin kolmesta päivästä, enimmillään puhutaan kahden vuoden oppisopimuskoulutuksesta”, sanoo Edupolin kylmätekniikan tiimipäällikkö Matti Jokela.

”Aikaisemmin sai pätevyyden lähes puhumalla, nyt täytyy olla tutkinto tai tutkinnon osia suoritettuna.”

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 5/11, joka ilmestyi 8.6.2011