Suomalaisille mökeille ja omakotitaloihin asennettavien lämpöpumppujen kasvuvauhti ei näytä hiipumisen merkkejä. Alkuvuodesta alan myynti kasvoi viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna 13 prosenttia.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastot näyttävät isoja kasvuprosentteja erityisesti ilma-vesilämpöpumpuille. Niiden myynti on kasvanut 60 prosenttia. Myös maalämpöpumppujen myynnissä näkyy reipas 27 prosentin kasvu. Maalämpöpumppuja asennetaan erityisesti isoihin kohteisiin.

Moni kerrostalon tai muun ison kiinteistön kaukolämpö- tai öljylämmitys on saanut väistyä lämpöpumppujen tieltä. Myös ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi 8 prosenttia siitä huolimatta, että viime vuonna niitä myytiin jo kovilla kasvuluvuilla ja miljoonan lämpöpumpun raja saatiin rikki.

Kasvua ei näy poistoilmalämpöpumpuissa, sillä pientalojen rakentamismäärä on tasaantunut.

Takana ennätysvuosi

Viime vuonna lämpumppuja asennettiin 30 % enemmän kuin edellisenä vuonna, kokonaismäärässä saavutettiin noin 100 000 lämpöpumpun vuosimyynti. Lämpöpumppuihin kuluttajat ovat tehneet vuoden aikana noin 600 miljoonan euron investoinnit. Niillä tuotetaan joka vuosi lisää noin 1 TWh puhdasta, polttamisesta vapaata lämmitys- ja jäähdytysenergiaa.

Suomen miljoonan lämpöpumpun tuotanto on yli 10 TWh/a eli 15% asuin- ja palvelurakennusten lämmitysenergiasta.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoo, että poikkeustilanne ei vielä ole näkynyt lämpöpumppumyynnissä. Potentiaalia lämpöpumppujen myynnille riittää. Suomessa lämmitetään vielä noin 150 000 omakotitaloa öljyllä.

”Jos vaikka 100 000 öljylämmittäjää innostetaan vaihtamaan puhtaaseen lämmitykseen ja 10 000 kerrostalon poistoilman hukkalämmöt otettaisiin talteen poistoilmalämpöpumpulla, merkitsisi se noin 3 miljardin arvosta nopeasti käynnistyviä kannattavia investointeja”, näkee Jussi Hirvonen.

Lue lisää:

Ilmasta veteen -lämpöpumppu vai maalämpö? Näin ne toimivat

Lämpöpumpuissa uusi ennätys – näin pudotat 80 % energiasta

Kannattaako vanha ilmalämpöpumppu huollattaa?

TM Vertailu: Viisi uutta 9-sarjalaista ilmalämpöpumppua

TM on testannut lämpumppuja yli 10 vuotta! Lue testit digilehden kautta