Lämpöpumppuja on testattu TM Rakennusmaailmassa jo yli 10 vuotta. Testattuna on niin ilmalämpö-, ilma-vesi- kuin maalämpöpumppuja. Testaus ja vertailut on tehty Suomessa alan standardeja mukailevin menetelmin ja tieteen teon mukaisella tarkkuudella valmistajista riippumattomassa MTT Vakolan (nyk. VTT) kylmälaboratoriossa. 

Lämpöpumppuja on kuluneiden kymmenen vuoden aikana testattu kaikkiaan 63. Ilmalämpöpumppuja näistä on ollut 35, ilma-vesilämpöpumppuja 21 ja maalämpöpumppuja seitsemän. Vertailut tarjoavat tietoa lämpöpumppujen suorituskyvystä, toiminnasta ja käytöstä vertailukelpoisissa testioloissa. Testituloksiin nojautuen on mahdollista vertailla laitteita ja saada tukea lämmitysjärjestelmän valintaan, olipa kyseessä uudiskohde tai lämmityksen saneeraus.

Kaikkien lämpöpumppujen, kuten muunkin talotekniikan, toimivuus ja energiatehokkuus riippuvat myös onnistuneesta laitevalinnasta, suunnittelusta, asennuksesta, asennusympäristöstä ja laitteen käytöstä. Lopulta toimivuuden seuranta ja säätötoimet vasta takaavat laitteiston parhaan energiatehokkuuden.

Kaikissa vertailuissa testattujen laitteiden suorituskyvyt on julkaistu taulukkotietoina ja havainnollisina graafisina käyrästöinä.

Lämpöpumppuasennusten määrä kasvaa tasaiseen tahtiin. Kannustimena on lämpöpumppujen energiatehokkuus ja sen myötä tuntuva energiansäästö niin talouskohtaisesti kuin kansantaloudellisesti.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun tilastojen mukaan Suomessa oli käytössä vuoden 2017 loppuun mennessä yhteensä noin 850 000 lämpöpumppua. Viime vuoden myyntilukujen mukaan valtakunnassa asennettiin yhteensä runsaat 62 000 lämpöpumppua.

Tutustu lämpöpumppuja koskevat tekstit

TM Rakennusmaailman lämpöpumppuvertailuihin ja niiden tuloksiin voi tutustua helposti digilehden kautta. Klikkaamalla lehden numeroa pääsee lukemaan arkistossa olevia artikkeleita, jotka on julkaistu TM Rakennusmaailmassa ja Tekniikan Maailmassa.

Testatut ilmalämpöpumput

RM 08/2008, 12 -srj. : Gree, IVT, Mitsubishi Electric, Panasonic, Technibel, Toshiba

TM 05E/2009, 9 -srj.: Daikin, Electrolux, Haier, Hitachi, Midea, Zibro

TM 05E/2010, 9-srj.: Fujitsu, IVT, LG, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Panasonic, Samsung, Toshiba

RM 11/2011, 12-srj.: Daikin, Hitachi, Innova, Sharp, Technibel, Ultimate

RM 12/2013, 12-srj.: Bosch, Fujitsu, Hitachi, Mitsubishi Heavy Industries, Panasonic, Samsung

RM 06/2016, 12-srj: Cooper&Hunter, Daikin, Panasonic

RM 10/2019, 5 9-sarjalaista ilmalämpöpumppua: Cooper&Hunter, Fujitsu, Panasonic, Toshiba, Vivax

Testatut ilma-vesilämpöpumput

RM 08/2009: IVT, Sanyo CO2

RM 09/2010: Daikin, Gree, Innova, IVT, Mitsubishi Heavy Industries, Panasonic

RM 6/2011: Daikin, Fujitsu, Mitsubishi Electric, Sanyo, Toshiba

RM 02/2015: Atlantic, Bosch, Fujitsu, Hitachi, IVT, Mitsubishi Heavy Industries, Toshiba

Testatut maalämpöpumput

TM 18E/2012: Alpha, IVT, Vaillant, Viessmann, Wolf

RM 06/2013: Nereus, Nilan