Lämpöpumppujen myynti on alkuvuodesta ollut vahvaa. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi peräti 120 %.

Kasvu oli reipasta myös muilla lämpöpumpuilla. Ilmavesilämpöpumppujen myynti kasvoi alkuvuodesta 40 prosenttia ja maalämpöpumppujen 35 prosenttia. Pientalojen poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärä pysytteli ennallaan.

Alkuvuodesta 2022 Suomessa myytiin noin 30 000 lämpöpumppua. Kokonaismäärän kasvu viime vuodenvastaavaan aikaan verrattuna oli 90 prosenttia. Lisäksi kasvu painottui isompitehoisten lämpöpumppujen myyntiin, joten toimitusten euromääräiset kasvut olivat vieläkin suuremmat.

Lämpöpumppujen kysyntään useita syitä

Lämpöpumppujen valtavan kasvun syitä SULPU selittää öljykattiloiden korvaamis- ja energiatehokkuuden parantamisavustuksilla sekä energian hinnan nousulla. Laitteiden kannattavuus on myös parantunut. Jo yli miljoonan toimitetun lämpöpumpun vuoksi lämpöpumpputekniikka on suomalaisille hyvin tunnettua ja siihen luotetaan.

Myös alkuvuodesta muuttuneella turvallisuustilanteella ja sen vaikutuksilla energiansaantiin on ollut myönteinen vaikutus lämpöpumppujen kysynnän kasvuun. Suomalaiset ovat alkaneet haluta lähienergiaan ja mahdollisimman vähäiseen ostoenergiaan pohjautuvia talon lämmitystapoja.

Pula komponenteista pidentää toimitusaikoja

Myös lämpöpumppuala on joutunut komponentti- ja laitepulan kouriin. Lisäksi alaa kohdistuu sekä suunnittelija-, yrittäjyys- ja asennusresurssien puute.

Energiakaivojen pitkät, jopa puolen vuoden, toimitusajat sekä lupien ruuhkautuminen kunnissa ja kaupungeissa vaikeuttavat SULPUn mukaan erityisesti maalämpöprojektien myyntiä ja asennuksia.

Lue lisää:

TM on testannut lämpöpumppuja jo kymmenen vuotta! Lue testit digilehdestä

Tutkimus: Lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa

Nyt tulevat älykkäät lämpöpumput