Tänä vuonna Suomeen asennetetaan jopa 100 000 uutta lämpöpumppua. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Suomen ilmalämpöpumppuyhdistyksen SULPUn mukaan Suomessa on jo miljoona lämpöpumppua. Kiinnostus lämpöpumppuja kohtaan on kasvanut erityisesti viime vuosina, ja tänä vuonna uusia lämpöpumppuja arvioidaan asennettavan ennätykselliset 100 000 kappaletta.

”Suomalaiset tuntuvat tietävän, että omilla valinnoilla on merkitystä maapallon hyvinvoinnille. Erityisen tärkeää on se, miten koti lämmitetään ja jäähdytetään. Lämpöpumpuilla kodin olosuhteet saadaan sopiviksi mahdollisimman vähillä päästöillä”, kertoo Pohjoismaiden suurimman lämpöpumppujen maahantuonti- ja tukkuliikkeen Scanofficen myyntijohtaja Terho Jousimies.

Luonnosta kerättyä energiaa

Lämpöpumput voivat ottaa lämpö- ja jäähdytysenergiaa ilmasta tai maasta. Hiilidioksidipäästöt alkavat vähentyä heti asennuksen valmistuttua, kun suurin osa tuotetusta energiasta tulee päästöttömästi rakennuksen ympäristöstä. Luonnosta kerätty energia siirretään suoraan sisäyksiköstä sisäilmaan tai epäsuorasti esimerkiksi lattiassa tai pattereissa virtaavan veden välityksellä. Lämpöpumpulla voidaan lämmittää myös käyttövettä.

Lämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä. Nykyaikaisten lämpöpumppujen hyötysuhde on niin hyvä, että sähköä kuluu vain murto-osa tuotetusta lämmöstä tai jäähdytyksestä.

Optimaalisen pieniin päästöihin päästään, kun lämpöpumppujen oheen asennetaan aurinkopaneelit. Yhdistelmällä voidaan säästää energialaskusta jopa 80 %.