Lämpöpumpun uusinnat ovat nyt vauhdissa. Suomessa on sadasta kahteensataantuhanteen lämpöpumppua, joilla on ikää 10-20 vuotta. Laitteiden uusimista kannattaa harkita vakavasti, sillä moderni tekniikka on monin verroin vanhaa parempaa. Rahallisen säästön lisäksi monet asumismukavuuden parannukset kannustavat nopeuttamaan vaihtoa.

Ilmalämpöpumpun käyttöiäksi arvioitiin aikoinaan noin kymmenen vuotta, mutta kokemus on osoittanut, että laatumerkkien elinkaari on pidempi, hyvinkin 12-15 vuotta. Laitteet ovat kehittyneet niin, että vaihtoa kannattaa harkita, vaikka pumppu lämmittäisikin vielä moitteetta.

”Ilmalämpöpumppujen pääasiallinen käyttö maailmalla on huoneilman viilentäminen. Vaikka lämmityskäyttö onkin suurten valmistajien näkökulmasta marginaalista, siihen on kuitenkin alettu kohdistaa kunnollista tutkimus- ja kehitystyötä. Uusien mallien kohdalla toiminta erityisesti kovemmilla pakkasilla on parantunut selvästi”, kertoo Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Vaikka sisäyksikköjen puhaltama ilmamäärä on kasvanut, ääni on silti huomattavasti varhaisempia pumppuja hiljaisempi. Silloin myös muiden lämmönlähteiden, esimerkiksi takan, tuottama lämpö leviää tasaisemmin huoneistoon.

Ilmavirtaa voi myös suunnata monipuolisemmin, ja hienoimmissa laitteissa on myös ihmiset havaitseva tunnistin. Näin ilmavirta voidaan ohjata automaattisesti siten, ettei se osu sisäyksikön lähellä oleviin henkilöihin liian voimakkaana.

Lämpöpumpun vaihtoja lähes kolmannes

”Oman arvioni mukaan ilmalämpöpumppujen markkinasta vajaa kolmannes on vanhojen laitteiden korvausinvestointeja. Laitteiden kestoksi arveltiin aikanaan suunnilleen vuosi­kymmen, mutta tunnettujen laatumerk­kien kohdalla käyttöikä on osoittautunut selvästi pidemmäksi”, kertoo pientalojen lämmitysjärjestelmien myyntipäällikkö Reijo Huurinainen Scanofficelta.

Hänen mukaansa vikaantunutta, vanhempaa laitetta ei todennäköisesti kannata korjata – ainakaan kovin perusteellisesti. Kompressorin vaihdon sijaan kannattaa harkita uutta laitetta, sillä parempi tekniikka tuo heti säästöjä lämmityskuluissa. Samoin piirikortin tai puhaltimien laakerien vaihdon sijaan kannattaa harkita uutta pumppua, sillä tekniikan uusiminen on joka tapauksessa edessä pitkään palvelleen koneen kohdalla.

Uusi tekniikka, esimerkiksi siirtyminen lämpöpumpun työaineissa R32:een on parantanut merkittävästi ympäristöystävällisyyttä sekä hyötysuhdetta ja toimintaa erityisesti pakkasella. Kun COP-luku on selvästi yli yhden vielä miinus 35 asteen arktisessa koleudessa, laitetta ei käytännössä kannata sammuttaa koko talvena.

Nykyisissä ilmalämpöpumpuissa on myös wifi-yhteys, ainakin, ellei kyse ole kaikkein halvimmista malleista. Silloin lämpötilaa voi säätää läsnäolon mukaan, ja kytkeä lämmitys tai viilennys päälle vasta, kun on aikeissa saapua kotiin tai loma-asuntoon. Kovin jyrkkiä ja lyhytaikaisia säätöjä ei toki kannata tehdä, sillä rakenteiden uudelleen lämpenemiseen kuluva energia vähentää todellista säästöä.

Poistoilmapumppuja uusitaan uutterasti

Poistoilmalämpöpumppujen kohdalla uusinnat ovat myös alkaneet, ja niitä on päivitetty myös suoraan ulkoilmasta energiansa ottavilla ilma-vesi-lämpöpumpuilla (IVLP). Huurinaisen arvion mukaan tällaisia korvausinvestointeja on ehkä kymmenen prosenttia PILP-markkinasta. Poistoilmalämpöpumppuja toki korvataan myös uudemmilla tehokkaammilla malleilla.

”Poistoilmalämpöpumppuja myytiin aikoinaan talopakettien osana. Niiden ongelmana oli pieni, yleensä vain kahden kilowatin teho. Samoin poistet­tavan ilman tilalle otettiin korvausilma suoraan ulkoa tuloilmaventtiileillä, eikä sitä lämmitetty erikseen. Siksi IVLP ja ilmanvaihtoon sijoitettu lämmön talteen­otto (LTO) tai uudentyyppisen PILPin vaihto antavat huomattavat säästöt lämmityskuluissa”, sanoo Hirvonen.

Nykyisin myös poistoilmalämpöpumpuissa on tarjolla riittävän tehokkaita laitteita. Ongelmana on kuitenkin hieman sama kuin autoissa tai traktoreissa – tehon kasvaessa vehkeet ovat kaikilta osiltaan järeämpiä, ja hinta kipuaa IVLP- tai maalämpöpumpun kanssa samoille lukemille.

Lue lisää:

Käytä ilmalämpöpumppua oikein ja energiatehokkaasti

Meillekin lämpöpumppu? Kustannustehokas lämpöpumppu säästää kustannuksia

Näin huollat lämpöpumpun