Lämpötilan laskemiseen kotona liittyy pahimmillaan riskejä, jotka voivat aiheuttaa suuria vahinkoja talon rakenteille.

Sähkön säästäminen ja vaihtoehtoiset lämmitysmuodot ovat ajankohtaisia asioita tänä syksynä lähes jokaisessa kotitaloudessa, mutta energiansäästöön liittyy riskejä.

Kodin lämpötilan laskeminen vähentää kustannuksia, mutta äärimmäisyyksiin viety sisälämpötilan lasku voi saada aikaan merkittävää vahinkoa.

”Monet eivät tiedä kodin tarpeellisen lämpötilan määrää, ja mitä talon rakenteille tapahtuu, jos sisälämpö laskee alle turvallisen peruslämmönrajan, joka on tyypillisesti noin 12 astetta. Pahimmillaan puhutaan suurista vesivahingoista, kun putket jäätyessään halkeavat”, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää sanoo.

Ilmalämpöpumppu ei riitä ainoaksi lämmönlähteeksi

Ilmalämpöpumppu on hyvä lisä kodin sisälämpötilan hienosäätämiseen. Se ei kuitenkaan voi olla kodin ainoa lämmönlähde, mikä kerrotaan myös vakuutusyhtiön suojeluohjeissa. Vakuutusyhtiön laatimat suojeluohjeet auttavat vakuutuksenottajaa välttämään mahdollisia vahinkoja.

”Vahinkojen välttämiseksi ilmalämpöpumppua ei tule käyttää kodin ainoana lämmönlähteenä talvikaudella, sillä ne voivat jäätyä helposti. Ilmalämpöpumput ovat herkkiä sääilmiöille, ja niiden suosion kasvu näkyy laiterikkojen määrässä, Saranpää kertoo.

Takka tuo mukavuutta lämpötilan nostamiseen

Puun polttaminen varaavassa takassa tai tulisijassa on monelle yhä tärkeämpi keino säästää sähkönkulutuksessa. Jos tulisija on ollut pidempään käyttämättä, vaatii se ammattinuohoajan tarkastuksen ennen kuin tulisijaa on turvallista käyttää. Jos tulipalo syttyy, koska nuohous on tehty liian harvoin, voi se vaikuttaa vakuutuskorvauksiin.

Vakituisen asunnon tai vakituiseen asumiseen käytetyn kiinteistön tulisijat on nuohottava kerran vuodessa.

Takan lämmittämiseen liittyvä tyypillinen vahinko on, että savut tulevat kiinteistöön sisälle joko kiinni unohtuneen savupellin tai huonosti vetävän piipun johdosta. Tulta pitää aina vahtia ja huolehtia kodin palovaroittimien toimivuudesta.