Lamppupakkaus on tiivis tietopaketti, jonka lukutaito on hyödyllistä ottaa haltuun. EU-asetukset määräävät, että kaikkien valmistajien on ilmoitettava pakkauksissaan symboleina samat tiedot lampuista.

Lampun käyttöikä ilmaistaan pakkauksessa polttotunteina. Luvut ovat lamppujen polttotestauksessa saatuja arvioita, eivät lupauksia käyttöiästä.

Valon määrä (kansanomaisesti valoteho) = lm eli lumen kertoo, kuinka paljon lamppu tuottaa valoa. Mitä suurempi lumen-luku lampulla on, sitä enemmän on valoa se tuottaa.

Teho eli sähkönkulutus = Watt. HUOM! Lampun teho eli ”wattimäärä” ei siis kerro lampun tuottaman valon määrästä vaan lampun kuluttamasta sähkötehosta.

Energiankulutus ilmoitetaan lampun paketissa kilowattitunteina 1 000 käyttötuntia kohti, mikä on lampun keskimääräinen vuosikäyttö kotitaloudessa (kWh/1 000 tuntia).

Energiatehokkuus ilmoitetaan energialuokkana A–G. Parhaat led-lamput sijoittuvat luokkaan A++ ja A+. Ympärisäteilevät halogeenilamput ovat C-energialuokkaa. Useimmat ledit ovat A+ -luokkaa, eli noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin tyypilliset A-luokan energiansäästölamput.

Värilämpötila = K eli kelvin. Mitä suurempi kelvin, sitä kylmempää valoa lamppu tuottaa. Muinaisen hehkulampun kellertävän valon kelvin-lukema oli noin 2700 K, 4000 K on neutraali kirkas, 5000 K ja siitä eteenpäin on kylmä kirkas keskipäivän päivänvalo.

Värintoistokyky = Ra-indeksi kertoo, miten hyvin valo toistaa esimerkiksi huonekalujen värejä. Mitä korkeampi Ra-indeksi, sitä paremmin valo toistaa värit. Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80.

Sytytyskertojen määrä eli on/off-kestoisuus voi vaihdella 40 000 kerrasta jopa yli 1 000 000 kertaan. Luvulla on merkitystä, jos lamppua kytketään päälle ja pois taajaan, esimerkiksi porraskäytävässä.

Käyttölämpötila eli soveltuvuus ulkokäyttöön kertoo, kestääkö lamppu pakkasta ja tuottaako esimerkiksi energiasäästölamppu valoa pakkasessa normaalisti.

Valontuotto- eli syttymisnopeus. Pakkaukseen painettu sekuntiluku kertoo, kuinka nopeasti lamppu saavuttaa 60 % lopullisesta lumen-arvostaan. Monet energiansäästölamput syttyvät hitaasti, led-lamput antavat täyden valon heti.

Valaistusvoimakkuusarvo = luksi (lx). Lukseista annetaan suosituksia kodin tiloihin. Luku muodostuu esimerkiksi lampun valovirrasta sekä valaisimesta ja sen etäisyydestä valaistavasta pinnasta. Sisätilan valaistus saisi olla yli 100 lx.

Valovoima eli valon intensiteetti = kandela (cd). Ledikohdelamppujen valovoimakkuutta vertailtaessa pitää tietää lumen-luku sekä missä lampun säteilykulma eli kuinka laajalle alueelle lamppu säteilee valoa.

Mahdollinen himmennettävyys mainitaan pakkauksessa. Vanha hehkulamppuhimmennin toimii halogeenien kanssa. Sopivuus ledeille on varmistettava ja hankittava tarvittaessa led-lampuille sopiva himmennin. Uusi lampputeknologia tarjoaa älykkäitä himmentimiä, joita voi ohjailla puhelimella tai tabletilla. Tarjolla on myös ilman himmennintä valokatkaisijalla himmeneviä lamppuja ja portaattomasti yhä lämminsävyisemmäksi himmentämällä muuttuvia lamppuja.

Ympärisäteilevä 360º -merkintä tarkoittaa lamppua, jossa valo säteilee joka suuntaan. Ympärisäteilevä lamppu on hyvä valinta pöytävalaisimeen, jossa lampun kanta on alaspäin. Se valaisee myös pöydän pintaa, toisin kuin peruskuvulla varustettu led-lamppu.

Kantatyyppejä: E27, E14, GU10, pistokanta, loisteputkikanta.

Kuputyyppejä: vakiokupu, pienkupu, kynttilä, kohde.

Lue lisää: www.lampputieto.fi

Lue lisää TM Rakennusmaailman artikkeleista:

Lamppuopas: Lisää valoa koteihin

Ledit valaisevat myös ulkotiloissa