Puinen veranta jossa on isot ikkunat

Loviisalainen erityisopettaja päätti käyttää vuoden mittaisen opintovapaansa hyödyllisesti rakentamalla taloonsa lasiverannan.

Noin 1800-luvun puolivälissä rakennetussa talossa ei alun perin ollut lasiverantaa – ainoastaan avoportailla varustettu pieni ja vaatimaton ulkoterassi, jossa ei ollut sateensuojaa. Uusi veranta olisi voitu rakentaa lämpimäksi tilaksi, mutta se eristettiin vain kevyesti.

Pitsimäiseen rakennukseen hyvin sopivat terassiovet saatiin purkutalosta, mutta vastaavanhenkisiä ikkunoita ei onnistuttu löytämään riittävää määrää edes rakennusapteekeista, joten arkkitehti piirsi ne. Sitten ikkunat tehtiin mittojen mukaan yhdessä puusepän kanssa.

Veranta rakennettiin kuuden luonnonkivipilarin päälle. Niitä ei juuri sillä hetkellä tuntunut olevan valmiina saatavilla, joten nekin jouduttiin teettämään. Yksi vaikeimmista tehtävistä oli korkojen laskeminen ja mittaaminen.

Verantaprojekti alkoi elokuussa 2008 anturavalulla ja pilareiden asettamisella paikoilleen. Verannan rungon pystytys ajoittui talveen, ja kattokulman muutostyöt saatiin valmiiksi kevätpoutien aikaan. Leveiden lattialankkujen löytäminekään ei ollut aivan yksinkertaista. Käyttökuntoon veranta valmistui kesän 2009 alussa, joskin porrasurakka jäi seuraavaan kesää.

Valitettavasti ihminen ei voi saada kaikkea, mutta lasiveranta oli se, mistä koko perhe oli haaveillut. Jatkossa haasteena voi olla se, että lämpötila talvisaikaan soutaa verannalla kymmeniä kertoja nolla-asteen molemmin puolin. Rahaa uuteen verantaan paloi reilut 11 000 euroa. Säästöä tuli siitä, että noin kaksi kolmasosaa puutavarasta saatiin omasta metsästä ja että isäntä teki valtaosan työstä itse.
”Jos veranta olisi ostettu ammattilaisfirmalta, se olisi maksanut yli 20 000 euroa.”

Lue asiasta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerota 8/09, joka ilmestyi 9.12.