Vanha lattia tuntuu vääntävän kodin tunnelman ankean puolelle. Menneille vuosikymmenille jämähtänyt nuhruinen kuosi tai paikoin kulunut pinta saattavat pistää silmään siinä määrin, ettei kauneinkaan sisustus pääse oikeuksiinsa. Olisi lattiaremontin paikka, mutta hommasta pitäisi selvitä helposti ja mieluiten myös edullisesti.

Materiaalivaihtoehtoja on tarjolla paljon, samoin värejä ja kuvioita. Lattian avulla voi luoda koko kotiin yhtenäistä ja avaraa vaikutelmaa tai sommitella omaleimaisen erilaisia alueita. Lattiamateriaaleilla voikin sisustaa samoin kuin tapeteilla ja muilla seinäpinnoitteilla.

1 Kestävää vai trendikästä?

Lattian valinnan perustana ovat asukkaan tarpeet. Ensin siis mietitään, mitä me tarvitsemme ja haluamme, sitten vasta poimitaan kuvastoista sopivat vaihtoehdot. Lapsi- ja lemmikkiperheissä kaivataan kuran, naarmujen ja kaatuvien mehulasien kestävää materiaalia. Kahden aikuisen kodissa meno on mahdollisesti hillitympää, eikä lattia joudu vastaavalle koetukselle.

Elämä soljuu eri huoneissa eri tavoin, joten lattiatkin voivat olla erilaisia: eteiseen ja keittiöön tekee mieli valita helposti siivottavaa ja kosteuden kestävää, makuuhuoneessa rauhallista tunnelmaa edistävää ja ääntä vaimentavaa.

Olipa lattiamateriaali mikä tahansa, asennusalustan on oltava puhdas, kuiva ja tasainen. Oikotietä ei ole, vaikka kuinka laiskottaisi: kupruileva vanha muovimatto ei sovi minkään lattian alle.

2 Vanha ensin pois

Muutamat materiaalit ovat huomattavasti tarkempia asennusalustan suhteen kuin toiset. Kunkin tuotteen asennusohjeet on syytä tavata tarkasti jo myymälässä.

Kaikki materiaalit eivät myöskään sovi päällekkäin, esimerkiksi kaksi kelluvasti asennettua lattiaa eivät pärjää kimpassa. Jos alla on vanha uiva parketti ja tarkoitus on asentaa uiva laminaatti, vanha parketti on ensin poistettava.

Jos kokematon amatööri haluaa asentaa lattian itse, kannattaa muutamat materiaalit jättää pois laskuista. Esimerkiksi muodissa olevat näyttävän suuret keraamiset laatat tarvitsevat erittäin tasaisen asennuspohjan ja tarkan asennustyön. Tehtävä on viisainta antaa ammattilaiselle, sillä kummallisesti lenkottavat valtavat laatat harmittavat taatusti hamaan tulevaisuuteen.

Kerrostalo asettaa myös rajoituksensa, sillä keraamiset laatat eivät sovi kerrostalojen askeläänivaatimuksiin. Askelääniä mittaavan tasoluvun pitää olla muutenkin alle 53 desibeliä, lattiamateriaalikohtaisen luvun saa selville kunkin tuotteen valmistajalta tai käyttöohjeista. Desibelejä suitsitaan ohjeiden mukaisella lisäeristyksellä, joka asennetaan uuden lattian alle.

3 Uudet tekstiilimatot yllättävät

Uudet tekstiililattiamateriaalit ovat pysyvästi antistaattisia. Mattomateriaalien kirjo on laaja: villa, viskoosi, silkki, pellava, paperinaru, sisal, juutti, hamppu sekä tekokuiduista eniten käytetyt polyamidi sekä polypropeeni.

Matot valmistetaan pääasiassa kutomalla tai tuftaamalla sekä käsin että koneellisesti. Korkealaatuiset villaa ja silkkiä sisältävät taidematot valmistetaan usein käsin solmimalla, yksilöllisesti mittojen mukaan. Tehdasvalmisteiset rullamateriaalit ovat valmistajan mukaan vakioleveydeltään noin 4–5 metriä. Rullamateriaaleja käytetään sekä kokolattiamattoasennuksiin että yksilöllisesti mittojen ja muotojen mukaan valmistettaviin irtomattoihin.

Nukkamatolla tarkoitetaan nykyään pitkänukkaisia mattoja, joita ennen kutsuttiin ryijymatoiksi tai kansanomaisesti karvalankamatoiksi. Villamatot ovat pääsääntöisesti konekudottuja tai käsin solmittuja. Konekudotut matot ovat yksivärisiä tai kuviollisia sileänukkaisia, maton pinta on samettinen.

Plyysimatot ovat tekokuidusta valmistettuja mattoja, joiden nukka on aukileikattua polypropeenia tai polyamidia. Heatset-käsiteltyjen mattojen ulkonäkö ja tuntu lähentelee villamattoja. Viskoosimatto on viskoosikuidusta tehty plyysimatto, jonka pinta on silkkimäinen ja kiiltävä, buklee-maton pinta taas on täynnä pieniä lenkkejä, silmukoita. Juuttia ja hamppua käytetään mattomateriaalina yksinään sekä sekoitettuna muiden kuitujen kanssa. Sisalmatot valmistetaan yleensä pelkästä sisalista tai sisal-villa-sekoitteesta.

4 Tunnista laadukas tekstiililattiamateriaali

Kylmissä ilmastoissa tekstiililattiamateriaali toimii luonnollisena lämmöneristyksenä. Joidenkin arvioiden mukaan energiakuluissa tulisi säästöä 6-7 prosenttia verrattuna kovaan lattiaan.

Uudet ja laadukkaat tekstiililattiamateriaalit ovat edenneet kauas mielikuvien tunkkaisista kokolattiamatoista. Esimerkiksi Desson tekstiililaatoille on myönnetty Suomen Allergia- ja astmaliiton tunnus sekä M1-sisäilmasertifikaatti, joka kertoo rakennusmateriaalin vähäpäästöisyydestä.

Toisin kuin usein väitetään, kaikki tekstiilit eivät välttämättä ole ongelma allergiaperheessä, vaan matot myös sitovat ympäristöstä allergeeneja ja pienhiukkasia. Säännöllisellä imuroinnilla irrotetaan kuituun sitoutunut pöly ja lika.

5 Tarkista CE-merkintä

Uudet rakentamismääräykset astuvat voimaan 1.1.2018. CE-merkintä kertoo, että tuotteen olennaiset tekniset vaatimukset täyttyvät. CE-merkintä helpottaa rakennustuotteiden ominaisuuksien vertailua ja varmistaa, että tuote sopii kansallisiin vaatimuksiin ja myös Suomen olosuhteisiin. CE-merkinnän käyttöä Suomessa valvoo Tukes.

”Lattiamateriaalit kuuluvat CE-merkinnän piiriin. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, että tuotteessa todella on CE-merkintä. Netti on täynnä valinnanvaraa ja ihmeen edullisia tarjouksia, mutta ulkomailta tilattu voi tulla kalliiksi. CE-merkityt lattiamateriaalit on testattu Suomen oloihin kestäviksi. Merkitsemättömien tuotteiden yhteensopivuus voi tuottaa yllätyksiä. Jos asiakas käyttää CE-merkitsemätöntä tuotetta vaikkapa vanhan lattiansa päälle ja aiheutuu yhteensopivuusongelmia, mikään taho ei korvaa pilalle mennyttä remonttia”, korostaa Antero Mäkinen rakentamisen ja asumisen energianeuvontapalvelu Rane:sta.

Tiedossa on tapauksia, joissa on esimerkiksi maalattu ilman CE-merkintää olevalla maalilla toisen päälle, jolloin pinta on alkanut kummasti kuplia. Kuluttaja maksaa itse virheestään.

Mäkinen opastaa myös tarkistamaan, että CE-merkintä tarkoittaa todellakin sitä mitä pitäisikin. Kiinasta saapuneissa tuotteissa voi olla harhaanjohtava merkintä CE = China Export!

ASIANTUNTIJA: Katri Lindström, Tarkett

Tasaista jälkeä maton alle

Sekä kokolattiamaton että tekstiililaattojen (50 x 50 cm) asentaminen on suhteellisen helppoa, kun noudattaa tarkasti valmistajan antamia asennusohjeita. Vaativiin mattoasennuksiin kannattaa palkata kokenut ammattilainen.

Kokolattiamatto on tekstiililaattaa anteeksiantavampi alla olevan pinnan suhteen. Ennen rullamaton tai laattojen asennusta työ on suunniteltava kunnolla, sitten tehdään pohjatyöt. Vanhan lattian materiaali tai sen pintakäsittely voivat rajoittaa tietyiltä osin asennustapaa, käytettäviä kiinnitysaineita tai valitun maton pohjausmateriaalia.

Jos kyseessä on vuokra-asunto, vanhaan lattiaan ei saa jäädä jälkiä eikä liimauksia. Maton pohjassa voi olla liukumista estävä kiinteä liukuestehuopa tai lateksipinnoite. Myös erillistä liukuestehuopaa käytetään irtomattojen alla. Kerrostalossa irtomaton tai kokolattiamaton alla kannattaa käyttää askelääniä vaimentavaa huopaa, jota on saatavilla eri paksuuksia erilaisten desibelimääritysten mukaisesti.

Useimmat mattovalmistajat tarjoavat rullamattomateriaalia, jonka vakioleveys on neljä metriä. Jos se ei riitä, mattoa voi jatkaa. Liitoksesta voi tehdä melkein näkymättömän.

Rullatavara ei aina edellytä liiman käyttöä. Jos maton alla oleva lattia halutaan säilyttää koskemattomana, kokolattiamatto onkin hyvä ratkaisu. Laattoja voi kiinnittää myös esimerkiksi tarra-asennuksella, joten liimaa ei niissäkään aina välttämättä tarvita.

Kun mattoa asennetaan vanhan lattian päälle, aluslattian on oltava tasainen, kuiva, joustamaton, puhdistettu ja pölytön. Jos siis vanha pinnoite jää alle, sen pitää olla tiukasti kiinni alustassaan ja myös riittävän luja uuden päällysteen alustaksi.

Tarvittaessa vanha päällyste poistetaan ja alustasta puhdistetaan liimajäänteet, pöly, rasva tai vaha. Kaikki kolot tai painaumat, saumat, halkeamat tai epätasaiset kohdat tasoitetaan.

Ennen asennusta matto rullataan auki, annetaan asettua levitettynä ja leikataan sitten lattian muotoon tai tarvittaviin mattovuotiin. Kun kokolattiamattoa ei haluta kiinnittää alustaan liimalla, sen voi asentaa ns. kelluvana jalkalistojen alle, tai kaksipuolisella tarkoitukseen soveltuvalla mattoteipillä kynnysten vierestä, joistakin kohtaa reunoilta ja joistakin kohtaa keskeltä. Valmistajan antamia asennusohjeita kannattaa noudattaa.

ASIANTUNTIJAT: Susanna Melametsä ja Mirka Haikarainen, Koolmat