Saunan lauteet, saunakiulu ja pyyhe

Hyvää ja halpaa vain huolellisella työllä

Lauteiden tärkein tehtävä on olla turvalliset, lisäksi niiden tulee olla mukavat. Tällä kertaa ne ovat myös helpot tehdä itse.

Valmiissa lauteenrakennussarjoissa voidaan puhua ennemminkin kokoamistyöstä, mutta pitkästä puutavarasta lauteita tehdessä pääsee jo paremmin työn makuun.

Rakentamalla lauteet itse on mahdollista säästää rahaa edellyttäen, että työ onnistuu kerralla. Hintavertailua hankaloittaa tosin se, että teräsrunkorakenteet ovat ikuisia, mutta puurunko menee vaihtoon jossain vaiheessa.

Ainakin kotikäytössä tosin puurungollakin on pitkä elinkaari ja monen saunamajurin mielestä vain puun käyttö tekee saunaan oikean tunnelman.

Lauteiden perustehtävänä on kannatella saunojaa turvallisesti ja mukavasti hieman kiuastasoa korkeammalla, jotta lämpö löylytilassa jakautuu päästä varpaisiin. Lauteiden mitoitus onkin avainasemassa. Istumatilan tulee olla riittävän leveä, jotta lauteilla mahtuu oleskelemaan. Jotkut haluavat heittäytyä lauteille jopa pitkäkseen ja monet pitävät istuskelusta lauteilla jalat istumatasolla koukussa. Myös lauteiden jalkatasolla on oltava riittävästi tilaa ja ylipäätään mitoituksessa tulisi pyrkiä siihen, että porraskorkeus lauteille noustessa pysyy kohtuullisena.

Laudemateriaaleja on useita, kuten apassia, tervaleppää ja haapaa lämpökäsittelyllä tai ilman. Tällä kertaa laudemateriaalina toimii 28 x 95 mm:n lämpökäsitelty haapa.

Runkomateriaalina käytetään 50 x 125 mm:n kuusipuuta, vaikka ”kakkosnelonenkin” riittäisi, mutta riittävän jämäkkä runko kestää isompienkin poikien saunaillat.

Lue tarkemmin rakennusvaiheista kuvineen TM Rakennusmaailman numerosta 4/09, joka ilmestyi 22.4.