Tunnelmallinen ledivalaistus porraskäytävässä ja aulassa

Me olemme sekaisin ledeistä. Toisille ne ovat maailman pelastaja, toisille näpertelyä jouluvaloilla ja leikkimistä toisarvoisilla valaisimilla. Totuus on tuolla välillä. Ledejä on pitkään käytetty erilaisissa teollisissa sovellutuksissa ja muun muassa ajoneuvoissa, mutta onnistuuko koko kodin valaistus ledejä käyttäen?

Valaistuksen tarkoituksena on antaa riittävästi valoa työn tekemiseen, turvalliseen liikkumiseen ja viihtymiseen – valonlähteistä riippumatta. Kuinka tämä onnistuu pelkästään LED-valaisimia käyttäen ?

Savonlinnalainen Savled on erikoistunut teollisuuden LED-sovellutuksiin, mutta on myös toteuttanut useiden asuntojen valaistuksen LED-valaisimilla. Tutustumiskohde on uusi iso edustusluokan omakotitalo Sipoossa.

Työskentelyvalaistuksen toteuttaminen talossa on onnistunut erinomaisesti. Työtasojen valaistus on kiitettävä ja toteutettu häikäisemättömästi.

Tilojen yleisvalaistus on toteutettu led-spot- ja led-lista-valaisimilla. Valaistus voidaan säätää kulloistenkin tilanteiden vaatimusten mukaan. Turvallisuutta lisäävät porrasvalot.

Tutustumishetkellä talon kalustus oli vielä kesken. Sieltä puuttuivat kaikki varsinaiset sisutusvalaisimet. Ne ovat ehdottomasti tarpeen, sillä vaikka valaistus on esteettisesti hyvinkin onnistunut, on valaistustulos lattea ja kontrastiton. Varjot, kontrastit ja värien vaihtelu tuovat tilaan viihtyvyyden.

Mitä tämä maksaa ja paljonko sähköä säästyy?

Lue asiasta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 2/09, joka ilmestyy 25.2.