Led

TTS:n kokeilu ei perustunut laskennalliseen valaistussuunnitelmaan eikä tarkoituksena ollut saada varsinaista vertailutietoa muiden valonlähteiden käyttöön verrattuna.

Tarkoitus oli lähinnä tutkia LED-valaisinten soveltuvuutta keittiön eri osien ja kohteiden valaisuun ja etsi uusia valaistustapoja ja kohteita, joissa LEDien käyttö on tarkoituksenmukaisinta. Onnistuneimmiksi niistä todettiin erilaiset rampit sekä vitriinien ja kaapistojen sisävalaistukset.

Työpöytätasoilta todettiin, että LED-valaisimet antoivat niille riittävän valaistusvoimakkuuden, mutta jotta valaistuksen tasaisuus täyttäisi vaatimuksen 1:3, LEDien määrää olisi lisättävä runsaasti, sillä nyt yksittäisen LED-valaisimen valokeila on vielä hyvin kapea ja valoteho riittämätön.

LED (Light Emiting Diode) on valoa tuottava puolijohdediodi. Siinä ei ole hehkulankaa eikä siinä synny loistelamppujen tapaan sähköpurkausta. LED-siru säteilee sinistä valoa, mutta sen väriä voidaan muuttaa loisteaineilla esimerkiksi valkoiseksi.

Yhdistelemällä sinistä, vihreää ja punaista valoa saadaan ns. RGB-LED, joka tuottaa valkoista valoa. Mielenkiintoiseksi menetelmän tekee se, että säätelemällä värien suhdetta voidaan muuttaa valon väriä ja valkoisen valon värilämpötilaa.

Hehkulamppuun verrattuna LEDit ovat pienikokoisia, kestäviä ja turvallisia, sillä ne eivät kehitä lämpöä. Polttoikä voi olla jopa 100 000 tuntia, mutta lämpötila vaikuttaa elinikään ja valontuottoon. Kaupallisten Ledien valotehokkuus 30-50 lm/W kun se hehkulampuilla on vain n. 17 lm/W.

LEDien käyttö kodin yleisvalaistuksessa ei vielä kuitenkaan ole järkevä vaihtoehto. Komponentit ovat kalliita ja niiden valoteho on huono. Tehokkaimmat, 1 W:n tehoiset LEDit antavat noin 50 lm valovirran, kun se tehokkaimmilla sisävalaistukseen käytettävillä lampuilla on tuhansien lumenien luokkaa. Niinpä LEDejä tarvittaisiin hyvin suuri määrä riittävän valaistusvoimakkuuden saavuttamiseksi