Lehtipuhallin soveltuu pihalla moneen työhön. TM Rakennusmaailman testit ja vertailut kertovat, mitkä lehtipuhaltimet ovat hintansa arvoisia työmyyriä.

Lehtipuhaltimella saa kasaan niin puiden lehtiä, neulasia, roskia kuin talvella jopa pakkaslunta. Akulla toimivat lehtipuhaltimet ovat yleistyneet tehon, toiminta-ajan, helpon käytettävyyden ja kohtuullisen hinnan ansiosta.

Mitä enemmän lehtipuita pihalla tai tontin vieressä on, sitä enemmän eloperäistä ainesta tippuu maahan. Puiden lehtiä voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, ja jättää nurmen pintaan matojen ja pieneliöiden ravinnoksi. Usein lehdet tulee kuitenkin kerätä siisteyden takia pois nurmelta ja kulkuväyliltä.

Lehtipuhallin on monipuolinen laite, jota voi käyttää myös rakennustyömaalla. Rakentaja käyttää puhallinta esimerkiksi sahanpurujen poistamiseen ja maalari työkohteen pinnan kuivattamiseen.

Lehtipuhallin sopii niin pienelle kuin isolle pihalle

Pienillä ja keskisuurilla pihoilla on perinteisesti käytetty verkkovirralla tai akulla toimivia lehtipuhaltimia. Ammattilaiset hoitavat polttomoottorikoneilla isot alueet kuten puistot, taloyhtiöiden pihat ja kiinteistöjen viheralueet.

Kuluttajat arvostavat lehtipuhaltimissa helppokäyttöisyyttä, mukavuutta, kohtuullista hintaa sekä hinnan ja laadun suhdetta. Pienelle pihalle valitaan verkkovirtalaite, sillä se on hankintahinnaltaan edullinen. Akkupuhallin soveltuu keskikoiselle pihalle, ja suurelle pihalle ostetaan usein polttomoottorikone.

Husqvarnan 525 iB-lehtipuhallin on kooltaan pieni mutta teholtaan kookas akkukäyttöinen lehtipuhallin. Se sai kehuja hiljaisesta käyttöäänestä ja ergonomiasta.

Parivertailussa olleet akkukäyttöiset Makita DUB 326 ja Stihl BGA 56 -lehtipuhaltimet vakuuttivat puhallustehollaan.

Ammattilainen hankkii lehtipuhaltimeksi yleensä reppumallisen ja tehokkaan polttomoottorilaitteen. Siinä riittää voimaa ja tehoa, valjaat helpottavat kantamista. Ammattilaista laitteen hintakaan ei pelota, sillä tärkeintä on se, että työ joutuu, kone on luotettava, varaosia on tarjolla ja huolto osaa asiansa. Normaalisti polttomoottorikäyttöinen lehtipuhallin käynnistetään vetämällä käynnistysnarusta. Stihlin BR 450 C-EF:ssä on narukäynnistyksen lisäksi sähkökäynnistys – ja kovat tehot.

Akkukoneiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Useat käyttäjäryhmät siirtyvät tai ovat siirtyneet akulla toimivien lehtipuhaltimien käyttäjäksi. Suosion syinä ovat akkujen teknologinen kehitys, johdottomuus ja sen ansiosta käyttömukavuus sekä pidentynyt käyttöaika.

Kuuden akkupuhaltimen vertailussa oli mukana laitteet Boschilta, Ryobilta, Milwaukeelta, Einhellilta, Stigalta ja Hondalta.

Pihanhoidon monitoimilaitteissa on myös usein lehtipuhallin lisälaitteena. Koekäytimme pikakokeessa Makitan LXT DUX18-monitoimikonetta, johon on saatavana myös lehtipuhallin.

Lehtipuhallinta valittaessa kannattaa selvittää laitteen tuottama ilmamäärä, joka ilmaistaan käsitteellä kuutiometriä tunnissa tai kuutiometriä sekunnissa. Akkulaitteissa myös akun kesto, latausnopeus ja puhallustehon säätö liipaisimesta ovat tärkeitä ja työn joutumista edistäviä asioita.

Lue lisää:

TM Parivertailu: Laadukkaat akkutrimmet koti- ja ammattikäyttöön

TM Pikakoe: Bosch AXT 25 Turbine Cut – Hakettaminen sujuu turbiiniterällä