Eläinten viikon merkeissä Kiinteistöliitto muistuttaa, että kyse ei ole ainoastaan eläimen viihtymisestä vaan asuinympäristön ja naapureiden huomioimisesta.

Vaikka lemmikkieläinten pitäminen on sallittua myös taloyhtiöissä, ei ihan kainkenlaisia elämiä kannatta hankkia minkälaiseen asuntoon tai taloyhtiöön tahansa. Kanat eivät kuulu rivitalopihalle, tai poni kerrostaloon. Tällaisiakin tapauksia kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen on saanut tietoonsa.

”Näin hurjia tapauksia tulee onneksi vastaan vain harvoin. Yleisiä sen sijaan ovat koiria koskevat tilanteet. Koirien äänet, haukkuminen ja jätökset voivat saada naapurin raivon partaalle”, Pynnönen kertoo.

Pynnönen suosittelee, että häiriötä kokeva naapuri on itse yhteydessä eläimen omistajaan ennen kuin ryhtyy esimerkiksi vaatimaan taloyhtiöltä kirjallista huomautusta tai varoitusta.

”Toisaalta lemmikit eivät ole kiellettyjä taloyhtiössäkään, ja pienet koirasta kuuluvat äänet ja haukahdukset ovat normaaliin elämään kuuluvia asioita, joita naapurit vain joutuvat sietämään.”

Koiraa hankkivan kannattaa kuitenkin huomioida, että koiraroduissa on eroja. Haukkumisherkkä koira ei ehkä ole paras valinta heikosti äänieristettyssä kerrostalossa.

Lue lisää:

Lemmikkiystävällisessä kodissa materiaaleilla ja turvallisuudella on merkitystä

Lemmikkien kotipiha

Asukas maksaa, jos lemmikki aiheuttaa vahingon vuokra-asunnossa