Kun perheeseen kuuluu monia ja monenlaisia lemmikkieläimiä, kodin olisi hyvä olla sellainen, että siellä on kaikkien mukava asustaa. Annamme vinkit niin uuden kodin suunnitteluun kuin vanhan asunnon justeeraamiseen.

Tarvitseeko sitä perheen koiraa tai sisäkissaa taloa suunniteltaessa sen kummemmin miettiä?

Arkkitehti SAFA Anne Fagerholm tähdentää, että arkkitehdin tulee uutta taloa suunnitellessaan huomioida kaikkien asukkaiden tarpeet – mukaan lukien perheen lemmikit. Esimerkiksi eläimiin liittyvät harrastukset ja niiden myötä tulevat varusteet vaativat aina säilytystilaa.

”Kun eläimet viihtyvät kodissa, niiden omistajat voivat nauttia lemmikkiensä kanssa elämisestä ja puuhastelusta”, hän painottaa.

Meillä suomalaisilla on paljon lemmikkieläimiä. Suomessa on yli 700 000 koiraa ja noin 600 000 kissaa. Eivätkä lemmikkieläimet siihen lopu. Mitä vakavammin lemmikkien kanssa harrastetaan ja mitä enemmän niitä talouteen kuuluu, sitä huolellisemmin eläinten tarpeet kannattaa ottaa huomioon.

Taloa tai remonttia suunnittelemassa

Eläimet olisi hyvä pitää mielessä jo tonttia valittaessa. Koirat nauttivat turvallisesta, aidatusta ulkoilutarhasta pihamaalla. Olisi hyvä, jos aitauksen voisi sijoittaa siten, etteivät ulkoilevat koirat haukunnallaan häiritse naapureita. Kissojen täysin pakovarmaan ulkoiluhäkkiin voi toteuttaa vaikka maisemoidun miniseikkailupuiston.

Lemmikit ovat arkkitehtuurin suhteen hyvin joustavia, joten niille kelpaa tyyliltään talo kuin talo. Sen sijaan niille talon sisällä ajatellun tilan sijainnilla on väliä.

Yksitasoinen pohjaratkaisu on erityisesti suuria ja raskaita koirarotuja harrastavissa perheissä toimiva valinta, sillä sekä pentuvaiheessa että seniorina portaat ovat painaville koirille ongelma. Kissat sen sijaan nauttivat kerroksissa ravaamisesta.

Avoimet tilaratkaisut ovat myös hyvä ajatus, sillä useampi jaloissa pyörivä bernhardilainen tai napolinmastiffi täyttää normaalin keittiön lattiapinnan nopeasti.

Uutta taloa suunniteltaessa ilmanvaihdon tarve mitoitetaan asukkaiden lukumäärän perusteella, mutta taloon muuttavia lemmikkejä ei välttämättä oteta huomioon, vaikka ne olisivat monikymmenkiloisia koiria.

”Varsinkin ammattimainen kenneltoiminta pitää ilmanvaihtosuunnittelijan kanssa ottaa tietysti puheeksi, mutta ei ole haitaksi kysyä, vaikuttavatko useammat lemmikit tai niiden mahdollinen pennuttaminen tulevaisuudessa ilmamääriin tai esimerkiksi ilmanvaihdon jäähdytystarpeeseen.”

Oma sisäänkäynti ja pesutilat

Jokaisessa koiraperheessä pitäisi olla kuraeteisessä riittävän suuri kurasuihku koiria ja kumisaappaita varten.

”Hyvin suunniteltu pesupiste säästää aikaa, hermoja ja takaa stressittömän pesutilanteen omistajille ja koirille”, pitkäkarvaisia mäyräkoiria Kennel Battabi’sissa kasvattava toimittaja Jutta Rissanen painottaa.  Haastatteluhetkellä Rissasen kotikennelissä oli kahdeksan koiraperheenjäsentä. Hän neuvoo asentamaan korien pesualtaan viereen pyyhekuivaimen.

Anne Fagerholm suunnittelisi koiraperheen taloon kodinhoitohuoneeseen johtavan arkiulko-oven. Oven ulkopuolella voisi olla myös ramppi helpottamassa auton lastaamista ja purkamista. Sisäpuolelle tarvitaan koukut koirien remmeille ja mahdollisille sade- ja talvivaatteille. Kuljetushäkeille ja -boxeille sekä kissanvessoille pitäisi myös löytyä tilaa.

Usein monieläinperheissä on vaikeuksia järjestää kaikkien lemmikkien ruokinta samaan aikaan. Eläinten omaan tilaan olisi mahdollista suunnitella omat tasot kissoille, joiden herkut muuten saattavat joutua koirien suihin.

Jutta Rissanen sanoo, että lemmikillä pitäisi olla kodissa paikka, jonne se tietää voivansa vetäytyä olemaan rauhassa ja turvassa esimerkiksi meluisten lastenjuhlien alta. Kodinhoito- tai eläintenhoitohuone täyttää tämänkin tarpeen.

Materiaaleja valitsemassa

Jokainen lemmikkieläinten kanssa pitempään asunnon jakanut tietää, mitkä lattiamateriaalit eivät varmasti toimi. Mäntylautalattia on huono valinta esimerkiksi kahden snautserin perheeseen.

”Pehmeät puumateriaalit eivät kestä kynsiä eivätkä herkät paperitapetit seinissä jatkuvaa pyyhkimistä”, K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupan Brand Manager Tarja Viilola summaa. Hänen perheessään on harmaa norjanhirvikoira.

”Lauta-, parketti- ja laminaattilattiat eivät kovin hyvin siedä kosteutta ja hiekkaa, jota koirien tassuissa tulee sisään, jollei niille ole järjestetty erillistä sisäänkäyntiä suoraan pesutiloihin”, hän jatkaa.

Tietenkään kaikkia kodin pintoja ei tarvitse valita kestävyyden kannalta. Voihan päättää, että koirien ei tarvitse päästä aivan kaikkialle.

”Vaikkapa makuuhuoneet tai paraatiolohuone voi olla koirilta vapaata aluetta ja näin niissä voidaan käyttää herkempiä lattiamateriaaleja ja aitoja mattoja, jos halutaan”, Jutta Rissanen lohduttaa.

Jutta Rissasen mukaan kestävin ja turvallisin lattian pintamateriaali eläinperheessä on keraaminen laatta. Lemmikit myös rakastavat lattialämmitystä.

”Lämpimän lattian päällä on mukava loikoilla – erityisen ihanaa on kaivautua maton alle telttaan lämpimälle lattialle. Keraaminen lattia on lattialämmityksen ansiosta talvella miellyttävän lämmin ja kesällä ihanan viileä”, hän sanoo.

Toki muitakin vaihtoehtoja voi harkita. Parketti tai lautalattia kannattaa valita niin, että se on huolettavissa.

”Julkisiinkin tiloihin soveltuva käyttöluokan 33 laminaatti toimii mainiosti myös useamman koiran perheessä ja kestää isojenkin koirien tassuttelua. Vinyylilattia eli LVT tai keraaminen laatta sietävät kosteutta ja hiekkaa paremmin kuin muut materiaalit ja ne on myös helppo pitää puhtaina koirankasvatustiloissa”, Tarja Viilola neuvoo.”

Kannattaa myös muistaa, että erityisesti tietyt laminaatit ovat kovin liukkaita.

”Liukkaan lattiamateriaalin päälle voi tosin hankkia rautakaupoissa rullatavarana myytävää edullista eteismattoa. Siinä ei näy lika eikä karvat”, Jutta Rissanen neuvoo.

”Eteisen kuramatto estää myös hiekan ja kosteuden pääsemisen muualle asuntoon ja käytävämatto myös suojaa alla olevaa lattiamateriaalia”, Tarja Viilola lisää.

Tapettia vai maalia?

Lemmikkieläimillä ei varsinaisesti ole sisustustyylienkään suhteen nokan koputtamista, mutta myös seinäpintoja valittaessa kannattaa pitää mielessä puhdistettavuus ja varsinkin kissaperheessä huono kynsittävyys ja kiipeilyvastus. Rouhea kangastapetti kannattaa jättää kauppaan.

Tarja Viilolan mukaan maalattu seinä on muutenkin eläinperheessä helpompi pitää puhtaana kuin tapetti. Lisäksi se on vaivattomampi uusia. Kannattaa valita pyyhkimistä ja pesua kestävä maali.

Pinnoitetta, kuten maalia valittaessa Jutta Rissanen muistuttaa, että vahvat tuoksut, höyrystyneet kemikaalit ja sisäpintamateriaalien valmistuksessa käytetyt formaldehydipitoiset liimat ovat todellinen terveysriski niin ihmisille kuin eläimillekin.

Maaleista ja pintamateriaaleista kannattaa siis tarkistaa, että ne ovat varmasti M1-merkittyjä. Silloin ne ovat luonnollisesti terveellisiä myös meille ihmisperheenjäsenille.

Lue lisää: 

Lemmikkien kotipiha

Asukas maksaa, jos lemmikki aiheuttaa vahingon vuokra-asunnossa

Parivertailu: Eläinkodin varsi-imurit

Huomioi eläinten turvallisuus

1 Paitsi eläin- myös tietysti lapsiperheissä sähkövedot kannattaisi ehdottomasti koteloida. Koiranpennut tykkäävät pureskella aivan kaikenlaista ja kanin mielestä sähköjohto on ilmiselvä juuri, joka vain pyytää tulla jyrsityksi poikki. Asennusputket, kourut ja kotelot eivät sovi kaikkiin tyyleihin. Kekseliäs sisustaja ottaa käyttöön suojalistat, alas lasketut kattoratkaisut ja seinien puolipaneloinnit. Pistorasiat kannattaa nostaa mahdollisimman ylös.

2 Portaat tuottavat monissa koiraperheessä ongelmia. Kissaperheessä portaat antavat mukavaa liikuntaa sisäkissoille ja niitä voi pitää urheiluvälineenä. Varsinkin suurille ja vanhemmille koirille liukkaat ja jyrkät portaat ovat riski, joten ainakaan modernit laatoitetut, avoimet ratkaisut eivät ole eläinperheessä paras ratkaisu. Koira ei voi ottaa tukea kaiteesta, mutta liukastumista estää tukeva porrasmatto. Koiria voi portin avulla estää siirtymästä portaikkoon tai muuhun tilaan. Testaa portin toimivuus oman koirasi kohdalla: Pienet koirat voivat mennä niistä kätevästi läpi ja suuremmat hypätä yli. Monet koiraharrastajat tekevät tai teettävät portit itse. Edullinen portti syntyy vaikka kompostikehikosta.

3 Oven ja sen lukitusmekanismin tulisi olla sellainen, ettei fiksuinkaan kissa tai koira saa ovea auki kahvaa vasten hyppimällä. Vääntönupin lukkosuoja on loistava keksintö. Ovipumppu on huono ajatus kissaperheessä, sillä ihmisen kannoilla hiiviskelevä lemmikki voi helposti jäädä oven väliin.

4 Erilaiset lapsiturvallisuutta lisäävät laitteet kuten kosketussuojat pistorasioiden peittämiseen, portit portaiden ylä- ja alapäässä sekä ovien ja ikkunoiden suojahakaset lisäävät turvallisuutta myös eläinperheissä.