Leudot ja vaihtelevat talvisäät rasittavat kattoja monella tavalla. Vaihtelu pakkasen ja lauhan välillä tietää rasitusta rakenteille.

Runsaat sateet ovat aina riski vanhemmille katteille. Jos sää välillä käy pakkasen puolella ja taas lauhtuu, rakenteisiin imeytynyt kosteus laajenee jäätyessään. Tämän seurauksena materiaalit hapertuvat ja kiinnikkeet ja saumat joutuvat kovalle rasitukselle. Lisäksi sahaavat lämpötilat lisäävät kondensiokosteuden muodostumista yläpohjaan.

”Pienetkin katon virheet ja vuodot voivat muodostua ongelmaksi, jos kosteus muhii rakenteissa pitkään. Yleensähän pakkasilma kuivattaa kattorakenteet välillä, jolloin lyhyet kosteuspiikit eivät tee vauriota. Mutta jatkuva kosteus luo sieni- ja homeitiöille oivat kasvuolosuhteet. Eli jos nämä nykytalven mukaiset säät yleistyvät, pitää tulevaisuudessa kiinnittää erityisen suurta huomiota katon tuulettuvuuteen ja kunnolliseen aluskatteeseen”, korostaa Vesivekin tekninen johtaja Jari Pohja.

Ikävät yllätykset ja kosteusvauriot voi välttää vain huoltamalla kattoa ja tarkkailemalla sen kuntoa säännöllisesti, vähintään keväisin ja syksyisin. Usein vanha ja talon ulkonäköä rumentava katto on sysäys remonttiin, mutta joskus ehjänkin näköinen kate voi kätkeä alleen vaurioita. Siksi myös yläpohjaan eli vintillekin on hyvä kurkistaa.

Lue lisää:

Vältä talven harmit ja huolla omakotitalo kuntoon ennen pakkasia

Kattojen lumikuormaa syytä alkaa tarkkailla

Rintamamiestalon uusitun vesikaton alta löytyi ongelmia

Huoltokirja kertoo omakotitalon huoltohistorian

Ovatko talosi rännit kunnossa? Huoltamaton vesikouru voi aiheuttaa kosteusvaurioita

Ongelmia on ennakoitavissa, jos…

• Katon ikä on yli 30 vuotta
• Katteessa on halkeamia, kiinnitys on puutteellinen
• Vintillä on ummehtunut haju
• Vesikate vuotaa vintille
• Aluskate puuttuu tai on puutteellinen